Akdeniz zarganası nedir? Zargana ile farkı nedir?

Akdeniz zarganası bilimsel olarak “Tetrapturus belone” olarak adlandırılır. Normal zargana balığından oldukça farklıdır. Tamamen Akdeniz’e özgü bir balıktır, İtalya çevresinde yaşar ve çoğu zaman zıpkın balığı olarak görülür.

Akdeniz zarganası açık denizlerde yaşamayı sever. 240 santime kadar uzanan bir boyu vardır. Ağırlığı 70 kilograma ulaşabilir. Balıkçılık açısından önemi oldukça düşüktür. Bu nedenle özel av tekniği geliştirilmemiştir.

Akdeniz zarganası nedir ve nerede yaşar?

Akdeniz zarganası, İtalya çevresinde yoğun bir biçimde bulunur. Göçebe bir hayat geçirir ama Akdeniz çevresinden çıkmaz. Bulunduğu en uzak bölge Ege Denizi olmuştur. Karadeniz’de ise hiç rastlanmamıştır.

Kıyıya yakın olmayan ama aynı zamanda diplere inmeyi sevmeyen balıkları avlar. Bir başka besin kaynağı ise yumuşakçalardır. Ayrıca sürü halinde dolaşan balıkları tercih eder.

Akdeniz zarganasının ticari değeri yoktur. Balıkçılar tarafından avlanmaz ve tüketilmez. Genelde farklı balıklarla karıştırılan bir türdür. Kıyıya yaklaştığında yüzgeçleri sebebiyle köpekbalığı zannedilir.

Otalama 5 yıl yaşar. Yaşam süresi insan müdahalesine göre değişiklik gösterir. 2 yaşında olgunluğa ulaşır ve yumurta bırakarak ürer. Genelde yılda sadece bir kez yumurta bıraktığından üreme hızı hızlı değildir.

Akdeniz zarganası için en önemli tehdit nedir?

Akdeniz zarganasının ticari bir değeri yoktur. Balıkçıların özellikle avlamak istedikleri türden bir balık değildir. İnsanlar tarafından çok az tehdit edilir. Ancak, Pasifik Okyanusu’nda yer alan cinsleri için aynı şey söylenemez.

Dünya genelinde nüfusları çok azdır. Çünkü vahşi hayatta çok fazla yaşamazlar. 5 yaşın üzerine nadiren ulaşırlar. Balıkçılar onları yanlışlıkla yakalarlar. Dünya geneline kıyasla Akdeniz’de bu çok daha yaygındır.

İlginizi Çekebilir:  Mezgit balığı nasıl yakalanır? Nerelerde bulunur?

Ilık suya alışkın bir balık olduğu için Akdeniz’den uzaklaşmaz. Küresel ısınma onun için çok önemli bir tehdit değildir. Sadece yaşam alanına giren yeni balıklarla karşılaşması söz konusudur.

Akdeniz zarganası için büyük balıklar her zaman bir tehdittir. Özellikle küresel ısınmanın etkisiyle göç etmeye başlayan büyük balıklara karşı savunmasızdır. Ek olarak onlar için en büyük tehdit deniz kirliliğidir.

Akdeniz zarganasının özellikleri nelerdir?

Akdeniz zarganası normal zargana balığı ile karıştırılmamalıdır. Normal zargana Belonidae familyasına aittir. Akdeniz zarganası ise Istiophoridae familyasından bir balıktır. Genelde zıpkına benzeyen burnuyla ayırt edilir.

Yaşam döngüsünü tamamen Akdeniz içerisinde tutmaya çalışır. 200 metrelik derinlikte yaşamayı tercih eder. Beslenme davranışları sebebiyle tek başına değil çiftler halinde dolaşır.

Akdeniz zarganası uzun bir sırt yüzgecine sahiptir. Marlin balıklarında sık rastlanan yuvarlak sırt yüzgeci yoktur. Bunun yerine sivri uçlu bir yüzgece sahiptir. Sahip olduğu yüzgeçlerin yapısı kılıç balığına oldukça benzer.

Ortalama 200 santim uzunluğundadır. Rengi çoğu zaman gri ve mavidir. Bazen ise sırtının siyah ve karnının beyaz olduğu görülebilir. Sırt ile karın bölgesi iki renkli net çizgiyle birbirinden ayrılır.

Akdeniz zarganasının farkı nedir?

Akdeniz zarganasının en üst familyası Istiophoridae olarak adlandırılır. Cinsi ise Tetrapturus olarak bilinir. Bilimsel adının Tetrapturus belone olmasının sebebi budur. Tetrapturus cinsinde üç farklı balık daha vardır.

1. Kısa burunlu zıpkın balığı

Kısa burunlu zıpkın balığı bilimsel açıdan Tetrapturus angustirostris olarak adlandırılır. Bu balığın yaşam alanı Hint Okyanusu ve Pasifi Okyanusu’dur. Genel olarak yüzeyden çok uzak olmayan açık denizlerde yer alır.

Kısa burunlu zıpkın balığının ortalama uzunluğu 190 santimdir ama 230 santime kadar uzayabilir. Maksimum ağırlığı 52 kilogramdır. Akdeniz zarganasından farkı mavi renkli gövdesi ve oldukça kısa olan burnudur.

İlginizi Çekebilir:  Kefal balığı nedir? Kefal nasıl avlanır?

2. Uzun burunlu zıpkın balığı

Uzun burunlu zıpkın balığı bilimsel olarak Tetrapturus pfluegeri olarak adlandırılır. Atlantik Okyanusu’na özgür bir marlin türüdür. Aynı cinsten olan diğer balık türlerine göre çok daha uzun olabilir.

Kaydedilen maksimum uzunluğu 254 santimdir. Bilinen en ağır hali ise 58 kilogramdır. Genelde yüzeye yakın olmayan kalamar ve ton balığı gibi balıklarla beslenir. Yılda sadece bir kez yumurtlayan bir balıktır.

3. Yuvarlak pullu zıpkın balığı

Yuvarlak pullu zıpkın balığı bilimse açıdan Tetrapturus georgii olarak isimlendirilir. Portekiz, Kanarya Adaları, Akdeniz ve Sicilya çevresinde yaşamayı tercih eden Atlantik Okyanusu’na özgü bir marlin balığıdır.

Çeşitli araştırmalar yaşam alanlarının bunlarla sınırlı olmadığını gösterir. Yuvarlak pullu zıpkın balığı açık denizlerde yaşamayı sever. Boyu yaklaşık 180 santimetredir ve tespit edilen maksimum ağırlığı 21,5 kilogramdır.

Akdeniz zargana balığını tüm bu balıklardan ayıran nitelik hepsinden ağır bir balık olması ve sadece Akdeniz’de yaşamasıdır. Boy açısından en uzunu değildir ama cinsine bakıldığında uzun kabul edilir.

Akdeniz zarganası nasıl fark edilir?

Akdeniz zarganasını uzaktan baktığınızda fark edemezsiniz. Suyun altında olduğunda sadece yüzgeci dışarıda kalır ve köpekbalığına benzer. Yüzgeci vücudu boyunca uzadığından suyun üstüne çıktığında hemen ayırt edilir.

  • Yetişkin hale geldiğinde ağırlığı 20 kilogram civarına ulaşabilir. Boyu ise ortalama 190-200 santim civarındadır.
  • Oldukça ince ve uzun bir gövdesi vardır. Rengi maviye doğru çalar ve sırt yüzgeci büyüktür.
  • Burnu diğer balık türlerinden biraz farklıdır çünkü burnu neredeyse alt çenesinden bile küçük sayılır.
  • Vücudunun alt kısmı gümüşümsü beyazdır. Üst kısmı maviye yakındır ve suda kolayca fark edilmez.

Akdeniz zarganasını diğer balıklardan ayırabilmek istiyorsanız karakteristik özelliklerine hakim olmalısınız. Bu balık kıyıya gelmeyi pek sevmez ve açık denizde kalır. Ayrıca Akdeniz’den ayrılmak gibi bir davranışa sahip değildir.

İlginizi Çekebilir:  Trakonya Balığı Nedir? Trakonya Balığının Özellikleri
Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.