Levrek Avında İzlenecek Metotlar, Kullanılacak Yemler

Levrek Moronidae familyasından bir deniz canlısıdır. Latince ismi Dicentrarchus Labrax’tır. Ilık ve soğuk sularda 20 yıl kadar yaşarlar. Etçil ve yırtıcı hayvanlardır. Fusiform şeklinde vücutları vardır. Minimum avlanma boyutu 25 cm’dir. Derisi iri pullarla kaplıdır.

Bunlardan yan çizgilerinde olanlar 65- 80 puldur. Omur sayısı 12 -13 civarıdır. Sırtı kurşun, karnı ise gümüş renktedir. Benekleriyle alabalığı andırır. Alt sınıflarında; bayağı levrek, beyaz levrek, çizgili levrek, yellow bass vb. gibi levrek türleri vardır.

Levreklerin boyları genellikle 40 – 100 cm aralığındadır. Ağırlıkları ise değişkenlik gösterir. 300 gramdan 30 kiloya kadar farklı ağırlıkta levrekler mevcuttur. Ağırlıklarının bu denli farklılık göstermesinin başlıca nedenleri ise; türleri ve yaşadıkları sulardır.

Levrek Ülkemizin Hangi Bölgelerinde Bulunur?

Levrek nerelerde bulunur
Levrek nerelerde bulunur


Genellikle Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde bulunur. Bu bölgelerin denizlerinde oldukça boldur.

Levrekler Nerelerde Yaşarlar?

Denizlerde yahut acı su bölgelerinde de yaşayabilirler. Çoğunlukla sığ bölgeleri tercih ederler. Suyun en karanlık ve kuytu alanları onlar için en ideal yaşam bölgeleridir. Kaya oyukları ve gemi batıkları bu yerlere en iyi örneklerden birkaçıdır.

Levreğin Bilimsel Sınıflandırılması

Alem: Animalla (Hayvanlar)

Şube: Chordata (Kordalılar)

Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)

Takım: Perciformes

Familya: Moronidae

Levrek Ne Zaman Avlanır?

Levrek ne zaman avlanır
Levrek ne zaman avlanır


Levrek mevsimsel olarak farklılık gözetmeksizin her mevsimde bulunur. Sadece mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanılanları en lezzetli olanlarıdır. Tercihen bu aylar arasında avlanılır. Yine en çok bu aylarda tüketilir.

Levrek avı için en uygun saatler tan yerinin ağardığı vakittir. Bu vakitlerde levrekler hareketli olmaktadır. Kış ve sonbahar aylarında at-çek yöntemi ve canlı yem gibi yöntemlerle avlanabilir. Gün batımında da levrek avları müspet sonuç vermektedir.

(Bkz.Balık Çeşitleri Avlanma ve Tüketim Zamanları)

Levrek lodoslu havaları seven bir balıktır. Sert rüzgarlarla suyun hareketlenmesi ve bulanması levreklerin avlanmalarını kolaylaştırmaktadır. O sebeple böyle havalarda beslenmeyi severler.

Levrek Nasıl Avlanır?

Levrek nasıl avlanır
Levrek nasıl avlanır

Levrek avcılığının ustalıkla yapılması gerekir çünkü levrekler kurnaz ve kıvrak bir balıktır. Yakalanması da aynı sebepten oldukça zordur. Deneyim ve sabır gerektirir. Her mevsim bulunabilen bir balık olmasına karşın bu yönü ile de işleri çetrefilleştirir.

Levreği avlayabilmek için onun en sevdiği yemleri bilmek kadar, en fazla ve en kolay avlanılabileceği uygun saatleri bilmek ve en az onun kadar kurnaz olmak gereklidir. İşte levrek avlamayı kolaylaştıracak o en etkili bilgiler:

Sizler levrek avlanırken, zorlanmak istemiyorsanız ve sabırlı bireyler değilseniz eğer, günün; güneş çıkana kadar yani gün ağarırken ve güneşin batımından hemen sonra avlanmayı tercih etmelisiniz. Ve yine kolay avlanabilmek için, balığın sevdiği yem çeşitlerini kullanmanız da yararınıza olacaktır.

Bu yemler; karides, gelincik, çağanoz, ilarya, sardalya, ispari, yılan balığı yavrusu, aterina, kraça, sübye ve pisidir.

(Bkz. Sinarit Balığı Yakalama Yöntemleri)

Levrek Balığının Avlanma Teknikleri

Levrek balığının avlanma çeşitleri
Levrek balığının avlanma çeşitleri
  • Dip sürütmesi
  • Yemli takım
  • Uzun olta (kaşıkla, yapay yemle)
  • Bırakma oltası
  • Levrek çaparisi
  • Uzun olta (yemli)

Levrek Avında Kullanılacak Yemler

CANLI YEMLER

  • Kaya Balığı
  • Gümüş Balığı
  • Yengeç
  • İspari
  • Mamun (Çamur karidesi)
  • Sülünez

SAHTE YEMLER

  • Silikon Balık
  • Kaşık
  • Rapala
  • Fare

Kıyıdan Levrek Avında Dikkat Edilecekler

İlginizi Çekebilir:  Sargoz balığı nedir? Sargoz nasıl avlanır?

Levrek sıklıkla rapala sahte yemle ya da canlı yemlerle avlanmaktadır. Avcı ve mücadelecidir. Kıyıdan sardalya, mamun gibi yemler kullanılarak, bilhassa geceleri avlanabilir. Tabii burada mera seçimini dikkatle yapmalıdır.

Levrek Meraları

Levrek balığı kış ve sonbahar aylarında kıyıya yaklaşır. Liman içlerinde her mevsim avlanabilme imkanı vardır. Kıyılarda taşlık ve kumluk alanlarda avlanma ihtimalleri bulunmaktadır. Çalkantılı, dalgalı suları severler ve kıyıya doğru yaklaşırlar; zira küçük kabuklu canlılar ve küçük balıklar levreklerin hedefi olur. Avlanmaya giden levrekleri avınız kılabilirsiniz.

İskele altları, su atık önleri, limanlar, kumsallar ve kayalık bölgeler, levreklerin gediklisi olduğu alanlardır. Bunların dışında levrekler dere ile deniz birleşimi olan yerlerde de çokça bulunmaktadır.

Levrek Avında Teke Kullanımı

Bütün balık avında koşanların hayali olan levrek avı; her balık avında olduğu gibi sabır istemekte, iyi bir hazırlık, teknik bilgisi ve taktiksel hazırlık, planlama gerektirmektedir. Yukarılarda da bahsettiğimiz üzere levrek kıyı sularında besin olarak, sardalya, mamun, sülünez, boru kurdu ve kimi zamanda komidye veya kefal ile avlanmakta, şimdi bahsedeceğimiz üzere de kimi zaman da teke ile yakalanabilmektedir.

Canlı veya ölmüş olarak kullanacağınız teke yemi ile levrek avlayabilirsiniz. Kullanılacak misinanın 0,28 kalınlığında olması idealdir. İğne olarak ise 1253 serisi kullanmak yeterlidir. Yanımızda mutlaka levreği sudan alabilmek için bir kepçe olmalıdır.

Teke ile levrek avına gidiyorsak, bilmeliyiz ki; iskelelerde başka, kıyı sularına sıfır seviyede olan yerlerde başka metotlar uygulamamız icap eder. Teke ile yapacağınız avda gece saatlerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Olta Kamışı ya da El Takımı ile Levrek Avı

İskeleye ayağı ya da mendirek üzerinde avlanacaksak, beden olarak makinemize ya da el oltamıza sarılı uygun misina ucunda tek bir iğne kullanmamız kafidir. Herhangi bir ağırlık kullanmamıza hacet yoktur. Tek bir iğne ile iktifa etmemiz yeterlidir.

İskele alanları, mendirek bölgesi genellikle tekelerin çoklukla bulunduğu yerler olduğu için levrekleri çekmektedir. Uzun mesafeli atışlara gerek yoktur. Yakınımıza takımımızı salıp beklememiz en doğru işlem olacaktır. Eğer ki canlı teke kullanıyorsak ekstra bir hareket yapmamıza gerek yoktur. Ölü teke kullanıyorsak, suyun içinde el veya kamış yordamıyla, hafif yukarı doğru darbeler vermemiz, dolayısıyla tekeye dikey hareketler yaptırmamız gerekir. Tabii canlı yem ile avlanmak, ölü yem ile yapılan avdan daha çok şansınızı artıracaktır.

Kıyılarda Levrek Avı

Denize sıfır seviyelerde yapılacak levrek avında el oltaları kullanmaktan ziyade halkasız kamış veya spin kamışlar kullanmak av performansınızı ve yakalama yüzdenizi artıracaktır. Halkasız kamışlarda, kamışın boyu kadar misina kullanmak yeterlidir. Spin kamışlarda ise 40’lık bir makine tekeyi yönlendirmek için oldukça yeterlidir. Her iki kamış ile de levrek avı yapılabilir. Burada tercih size aittir. Sağlam bir fırdöndüyle birlikte kösteğe 40 cm’lik bir iğne yerleştirilebilir.

Beden misinasına uyumlu bir stoper ve ardından fosforun iliştirilebileceği 5 gramlık bir şamandıra takılmalıdır. 3 gram ağırlığına sahip delikli kurşun kullanılabilir. Av yapılacak kıyı suyunun derinliğine göre stoperi beden misinasında yerleştireceğiniz yeri takdir edebilirsiniz. Şamandıra, kurşun stoper ve fırdöndü arasında hareketli olması burada mühim noktadır. 3 metrelik bir derinlikte 2,5 metrelik misina stoper mesafesi yeterlidir. Teke hiçbir vakit dibe inmemeli, suyun ortalarında hareket etmelidir.

Şamandıraya eklenecek fosfor bize yardımcı olacaktır. Ayrıca su üzerindeki aydınlığı sayesinde levreğin dikkatini çekecek hareketleri yeme kolaylıkla verebilmemize olanak tanıyacaktır. Şamandıra tekeyi dibe gitmekten koruyacaktır, kurşun da şamandıranın düzgün ve dik durmasına sebep olacaktır. Yan duran şamandıra ışığı suya vereceği için av performansını sekteye uğratabilir. O yüzden doğru ağırlık ve şamandıra kullanımı burada kritik öneme sahiptir.

Teke İğneye Nasıl Geçirilir?

Tekeyi kuyruk altından iğneye geçirmeli, iğne palasını karın ortasından çıkartıp iğne sapını gizlemelidir. Canlı teke kullanılacak ise iğne palasını kuyruğun üzerinden takarak canlı kalması sağlanabilir ve suyun içinden sürekli hareket ederek levreğin dikkatini çekmesi sağlanabilir.

İlginizi Çekebilir:  Morina balığı nedir? Morina nasıl avlanır?

Levrek yemi kapar kapmaz hızla hareket etmeye başlar. Sabırlı olmak gerekir, vuruş esnasında hemen acele edip, tasmalama yapmamalı, biraz bekleyerek tasmalama yapmalıdır.

Surf Fishing ile Levrek Avı

Dalgalı havalarda yapılan bu av metodu ile oltayı var gücünüzle, atabileceğiniz en uzak noktaya ulaştırmanız gereklidir. Kurtlar, karides, kum solucanı ve deniz kabukluları yem olarak kullanılabilir.

Levrek Avında Dip Sürütmesi

Klasik takım dip sürütmesi kullanılabilir. Mantara (kelebeğe) 50 kulaç uzunlukta 0.60 numara parlak sarı renginde misina sarılabilir. Balığın büyüklüğüne göre takımda kullanılacak misina inceltilebilir ya da kalınlaştırılabilir.

5 kg altında levrek avı için 0.45 olta ve 0.40 ek beden, 0.35 beden kullanmak yerinde olur. Alınmak istenen, avlanmak istenen balığın kilosuna göre olta, beden ölçüleri değişir. Oltada kullanılan 0.60’lık misina ucuna 20 mm’lik fırdöndü yerleştirilir.

2 karış mesafede olacak şekilde misinaya 2 gram ağırlığında sıkıştırma takılabilir. Bu av esnasında bedenin dipli gelmesini sağlayacaktır. Fırdöndüye ek beden olarak yarım kulaç uzunluğunda 0.50 misina eklenir. Ardından 20 mm’lik bir fırdöndü daha takılır. Fırdöndünün diğer halkasına 5 kulaç uzunluğunda 0.45’lik misina ile beden eklenir.  Bu bedene 4/0 numara çelik, parlak iğne bağlanır.

Sürütmede karides, aterina, mürekkep balığı ve sardalya kullanılabilir. Canlı ve iri karides kullanımı ile iyi sonuçlar alınmaktadır; mücerreptir, denenmiştir. Av esnasında sessizlik son derece önemlidir.

Spinning ile Levrek Avı

Levrekler bulunduğu alanı gözetleyen ve kurnaz balıklardandır. Zaman zaman suyun dışını da kontrol ederler. Dalgalı, bulanık sular onlar için biçilmiş kaftandır. Kayalık bölgeleri de tercih ederler. Kefal yavrularına bayılırlar. Bütün yavru balıkları rahatlıkla avlarlar. Kefal dışında izmarit, horozbina ve ispari de levreğin menüsünde yerini almaktadır.

(Bkz.Balık Avcılığı At-Çek/Spinning Tekniği Nedir? Spinnig Nasıl Yapılır?)

Levrekler, dalgalı zamanlarda ve genellikle kayalık bölgelerde günün ilk saatlerinde ve gün batarken, akşam saatlerinde avlanmak için gelir. Bazen sütliman denizlerde de kumluk yerlerde de görülebilir. Hususiyetle tatlı suların denize karıştığı bölümlerde bulunur. Levrek ayrıca fareleri de sever. Lağım fareleri en çok beslendiği avlar arasında yerini almaktadır.

Rapala, levrek yakalama konusunda en etkili yöntemlerden biridir. Rapala sahte yemdir. At-çek yöntemi ile gerçek bir balığın yaptığı hareketleri yaptırarak levreğin dikkati celb edilir. Levrek çok meraklı bir balık olduğu için bu yöntem ile yeme doğru gelir. Ancak anında saldırmaz. Onu biraz izler. Burada oltayı sarışınız önem arz etmektedir. Levreğe bunun gerçek bir balık olduğunu düşündürtecek hareketleri yapmanız gerekir.

Kayalık noktalarda kayaların üzerinden, suya girmeden rapalayı atmak gerekir ve sessizliği mutlaka sağlamalıdır. Suyun içinden yapılan atışlarda fazla hareket yapmamak icap eder.

Levrek Çaparisi Kullanımı

Levrek için çeşitli metotlar bulunmaktadır, bunlarda birisi de çaparidir. Levrek çaparilerinde 0.40’lık 12 tane köstek kullanılmaktadır. Bedeni yeşil renk misinadan seçmeli, 0.60 numara olmasına dikkat etmelidir. Köstek uzunlukları 35 cm olabilir. İğneye bağlanan uç kısımlarına çift düğüm atılır. İğneler 8 numara olması yeterlidir. Kösteklerin birbirine olan mesafeleri 10 cm olabilir. Olta 50 kulaç uzunluğunda seçilebilir.

Levrek Avına Özel Olta Tercihleri

Sıklıkla lüfer avlarında kullanılan uzun oltalar levrek avında da kullanılmaya uygundur. Balığın büyüklüğüne ve suların durumuna ve takılacak yem gibi çeşitli etkenlere göre oltanın uzunluğu değişebilir. 2 kg altında balıklar için lüfer avında kullanılan oltalar yeterlidir.

30 kulaç uzunlukta olan 0.50 parlak misinalar bir mantara sarılıp, uçlarına 20 mm’lik sağlam üçlü fırdöndü üst halkaya bağlanır. 3 karış uzunluğunda 0.50’lik beyaz bir misina üçlü fırdöndü de alta halkaya yerleştirilir.

Fırdöndüdeki yatay halkaya 5 kulaç uzunluğunda 0.50 sarı bir misinada köstek takılabilir. Kösteğin ucuna da 4/0 numara çelik bir iğne iliştirilir. Karides yem kullanılabilir ve bu iğneye kuyruk tarafından başlamak suretiyle başa doğru gelecek şekilde yerleştirilir.

İlginizi Çekebilir:  Kırmızı Aslan Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

2-10 kg arası levrek kezleniyorsa, yem olarak ispari, yılanbağı, canlı gelincik balığı kullanılabilir. 100 metre uzunluktaki 0.70 misina mantara sarılır. 7mm çapındaki çelik sustalı bir halkaya üç tane 35mm’lik fırdöndü geçirilir. İlk fırdöndünün boş hakasına 4 kulaç uzunluğunda olacak şekilde 0.50 misine bağlanıp, 25 mm’lik bir fırdöndü takılır. Fırdöndünün boş halkasına 5 kulaç uzunluğunda 0.60 numara köstek takılıp, ucuna ise 6/0 numara çelik iğne bağlanır. İğneye de tercihe göre canlı ya da cansız yemler takılabilir.

Bırakma Oltası ile Levrek Avı

Bırakma oltası ile levrek avlarında da iyi sonuçlar alınmaktadır. Amatör balıkçılar için sıklıkla tercih edilen bir yöntem olan bırakma oltası, avlanılan gün veya gece içerisinde beş, altı feda kontrol edilir; eğer ki yem bozulmuş ya da herhangi bir balık tarafından kapılmışsa tekrar tazelenir. Balığın kendi kendine oltaya takılması beklenir ve fazla efor sarf edilmez.

Takım şu şekilde hazırlanabilir; 1,5 kulacı geçmeyecek şekilde 40 x 40 cm’lik ortası delik bir mantara veya köpüğe 0.80 kalınlığında misina ile bağlanır. Suyun derinliğine göre misinaya 1,5 kulaçlık kalama boşluğu verilip ucuna 1,5 kg ağırlığında delik bir taş bağlanır.

Bu taşın deliğinden geçirilerek 25 kulaç uzunlukta 0.60 kalınlıkta sarı renkte beden ucuna 12 mm’lik fırdöndü takılır. Fırdöndünün boş halkasına çelik bir halka iliştirilerek içine fırdöndü gömülmüş 160 gram ağırlıkta bir iskandil yerleştirilir.

Çelik halkaya tekrar bir fırdöndü daha takılıp, bunun da boş halkasına 0.50 kalınlığında yeşil renk bir misina iliştirilir. Misinanın diğer ucuna 13 mm’lik bir fırdöndü daha yerleştirilir ve bunun boş halkasına ise 3,5 kulaç uzunlukta 0.50 kalınlıkta asrı renk bir köstek takılır. Köstek ucuna da 4/0 numara bir iğne eklenebilir.

İspari, yavru yılanbalığı, gelincik, karides veya ispari ise canlı yem olarak kullanmaya değerdir. Levrek meraları doğru bir şekilde keşfedildikten sonra canlı yemin takılı olduğu köstek yavaşça suya indirilir. İskandil de yavaşça suya koyulduktan ve dibi gördükten sonra sıra bedeni suya bırakmaya gelir ki bu esnada taş dibi bulmuş olur. Suyun derinliğine göre olta mesafesi uygun şekilde ayarlanır, taşa bağlı misina dipten su yüzeyinde dikey kalacak biçimde şamandıraya bağlanır ve şamandıra da suya salınır.

Gösterdiğimiz ölçüler ve yollar gözetilerek hazırlanan bırakma takımları ile levrek avlarında başarı şansınız artacaktır. Levrekler her ne kadar kurnaz bir balık olarak tavsif edilseler de sığ sularda çırpınan yemlere dayanamazlar.

Levrek Nasıl Temizlenir?

Levrek nasıl temizlenir
Levrek nasıl temizlenir
  • Bıçakla levreğin pulları kazınır.
  • Solungaçların birleştiği yer kesilir.
  • Karın kısmı ikiye ayrılır.
  • Açılan karın kısmından iç organlar ve kılçıklar çıkartılarak temizlenir.
  • Levrek fileto çıkarma için baş ve kuyruk kısmından başlanabilir.
  • Bu işlem elinizle yahut bıçakla yapılabilir.
  • Siyahlık kalmayana kadar iyice temizlenip ayıklanır.
  • 20 dakika marine edilir.

Levrek Balığı Nasıl Pişirilir?

Levrek nasıl pişirilir
Levrek nasıl pişirilir


Çokça pişirme yöntemi vardır. İster marine ederek pişirirsiniz isterseniz de sade olarak. Buğulama, güveç, ızgara ve fırında levrek kızartma da yapılabilir.

SOS İÇİN

  • Yağ
  • Limon suyu
  • Tuz
  • Pul biber

Bir kabın içerisindeki bu karışımla 15 dakika bekletilen levrek, ardından istenilen yöntemle pişirilebilir.

Pratik Bir Tarif, Levrek Buğulama

Malzemeler

  • 1 kg levrek fileto
  • 3 diş sarımsak
  • 2 dal maydanoz
  • 12 kültür mantarı
  • 2 defne yaprağı
  • 2 sivri biber
  • 2 rendelenmiş domates
  • 6 – 8 arpacık soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Karabiber
  • Tuz

 Yapılışı

  • Biber, sarımsak ve soğanlar dilimlenir.
  • Tereyağı tencereye alınır ve dilimlenen malzemeler sotelenir.
  • Dilimlenmiş mantar, rendelenmiş domatesler ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir, kavrulur. Üzerine 2 şu bardağı su eklenir.
  • Karabiber, Tuz ve defne yaprağı de eklenerek 20 dakika pişirilir.
  • Ve son olarak tabağa alarak servis edebilirsiniz.

 Levreğin Tüketilmesinin Faydaları Nelerdir?

  • Kas fonksiyonlarını düzenleyecek proteinler içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kas gelişimine destek olur, güçlendirir.
  • Gözlerin daha sağlıklı ve daha iyi görmesini sağlar.
  • Beyin gelişimi için faydalıdır.
  • Kırışıklıkları önler, yaşlanmayı geciktirir.
  • Psikolojik birçok problemi önler. (Panik atak, anksiyete, depresyon vb.)
  • Protein ihtiyacımızın büyük bir kısmını sağlar.
  • Kış hastalıklarını önler.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Sindirimi kolaydır.
  • Vücuda enerji sağlar. Yorgunluğu giderir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına faydalıdır.
  • Diyabet hastaları için de oldukça yararlıdır.
  • Kötü kolesterolü düşürür.

Levreğin İçerisindeki Vitamin ve Minerallar Nelerdir?

  • A, B ve D vitaminleri
  • Protein
  • Fosfor
  • Omega -3

Vitamin deposu, beden sağlığımızın en büyük dostu Levrek balığı, bolluğu ve faydaları ile günün sonunda en çok tercih edilen balık çeşitlerinden biri olmayı başarmaktadır.

Lütfen Paylaşın!

One thought on “Levrek Avında İzlenecek Metotlar, Kullanılacak Yemler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.