Kefal balığı nedir? Kefal nasıl avlanır?

Kefal balığı bilimsel olarak “Mugil cephalus” olarak adlandırılır. Mugilidae familyasına ait Mugil cinsi bir balıktır. Dünya genelinde tropikal kıyılarda yaşar. Ortalama 30-75 santim aralığında bir uzunluğa sahiptir.

Kefal nispeten uzun bir balıktır. Pullarının üst kısmındaki benekler sebebiyle çizgili bir balık zannedilir. Ağırlığı 7,5 kilogramın üzerine çıkabilir. Yetişkinlik dönemini tatlı sularda geçirir ama tuzlu suya karşı toleransı vardır.

Kefal nedir ve nerede yaşar?

kefal balığı
Kefal balığı

Kefal balığı haliçler ve tatlı su ortamlarında yaşamaya alışkındır. Yetişkinlik dönemine kadar bu alanlardan çıkmaz. Yetişkin olduktan sonra tuzlu sulara doğru yolculuğu başlar. Her kefal balığı bir sürünün parçası olur.

Büyük bir sürünün parçası olan kefal balığı yumurtlama döneminde açık denizlere göç eder. Sık sık suyun dışına doğru sıçrar. Bu, oksijen seviyesini dengelemek için solungacını temizlemek istemesinden kaynaklanır.

Kefal, tropikal kıyılardan ılıman sulara kadar geniş bir yaşam alanına sahiptir. Türkiye’de Akdeniz ve Karadeniz’de bulunur. Dünya genelinde ise Atlantik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu gibi alanlara yayılmış durumdadır.

Kefal, Türkiye’de mükemmel bir yemek balığıdır. Bazen yem balığı olarak kullanılabilir. Tatlı sularda oltayla yakalanır ve yem olarak genelde solucan tercih edilir. Tuzlu suda yakalananlara göre tadı çamurlu gibidir.

Kefal balığının özellikleri nelerdir?

kefal balığı özellikleri
Kefal balığı özellikleri

Kefal balığının gövdesi biraz dikkat çekicidir. Önden bastırılmış gibi gözüken silindirik bir gövdeye sahiptir. Vücudu uzundur, kafası biraz geniştir ve burnu küçüktür. Göğüs yüzgeçlerinin kısa olduğu fark edilir.

Kefalin gövdesi grimsi bir renge sahiptir ama yeşilimsi ve mavimsi tonları vardır. Yan kısımlardan göbeğe doğru ilerlendiğinde gri renk beyaza döner. Aynı familyadaki diğer balıklardan gözlerinin rengi sayesinde ayırt edilir.

İlginizi Çekebilir:  Atlantik Mavi Yüzgeçli Orkinos Balığı (Ton Balığı)

Kefal balığı 120 santime kadar uzar ve maksimum 8 kilogram ağırlığında olabilir. Yaşam ömürleri 4-16 yıl arasındadır. 3 yaşına geldiğinde olgunluk dönemine girer. Dişi kefal genel olarak erkek kefalden daha büyük görünür.

Kefal tuzlu suda yumurtlar ama hayatının büyük bir kısmını tatlı suda geçirir. Sonbahar ve kış aylarında yumurtlamak için kıyıdan uzaklaşır. Bir dişi kefalin bıraktığı yumurta sayısı 2 milyona kadar yaklaşabilir.

Kefal balığını neler tehdit eder?

Kefal balığını insanların dışında daha büyük balıklar ve kuşlar tehdit ederler. Benekli deniz alası, kefal açısından en büyük tehdittir. Ayrıca dünyanın pek çok yerinde köpekbalıkları büyük kefallerle beslenirler.

Su kuşu olarak bilinen pelikanlar kefalleri avlama konusunda çok yeteneklidirler. Yunuslar kendilerine yakın olduklarında kefallerle beslenmeyi severler. Tüm bu canlılar kefalin hayatı için tehlikedir.

Kefal günün her saati beslenebilir ama kendisini tehdit eden canlılardan korunmak için gündüzleri hareket etme eğilimindedir. Oksijen dengesini sağlamak için suda sıçraması onları sudaki tehlikelerden koruyabilir.

Kefal avı nasıl yapılır?

kefal balığı avı
Kefal balığı avı

Kefal mükemmel bir yemek balığıdır. Yemek balığı olmanın dışında aynı zamanda bir yem balığıdır. Kefalin yumurtaları çok değerlidir. Bazı tıbbi uygulamalarda kullanılır. Bu açıdan dünyanın her yerinde önemli bir balıktır.

Kefal yakalamanın en etkili yolu kefalin beslendiği alanı tespit etmek ve o alanda galeta unu kullanmaktır. Ardından uygun bir yem ile küçük bir kanca kullanarak oltanızı atarak beklemeye geçebilirsiniz.

Kefal çok ürkek bir balıktır. En ufak bir sesten korkarak oradan uzaklaşmayı tercih edebilir. Oltanızı kullanırken güneşin arkanızda yer almasına dikkat etmelisiniz. Kefali sahillerde ve koylarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Oltayla kefal nasıl tutulur?

Oltayla kefal tutmak en ön popüler kefal avlama yöntemidir. Ancak bu yöntemi uygulamak zordur. Çünkü balıkçılar kefalin yeme inanıp onu ısırmayacağını düşünürler. Bu sebeple oltayla uğraşmak istemezler.

İlginizi Çekebilir:  Zargana balığı nedir? Zargana nasıl avlanır?

Doğru oltayı ve ekipmanları tercih ettiğinizde kefali yakalayabilirsiniz. Kancayı gerektiği kadar küçültmeli ve sabırlı olmalısınız. Ayrıca aşırı sessiz davranmalısınız. Çünkü kefal çok korkak bir balıktır ve hızlı hareket eder.

Kefal yakalamak için en iyi yemi bulabilmek için onun beslenme alışkanlığına bakmalısınız. Kefal sadece yosun yiyerek beslenmez. Onu kandırabilmek için mısır, ekmek parçası ve hamur parçası kullanabilirsiniz.

Kefal yakalama teknikleri

En iyi kefal yakalama tekniği serpme ağı kullanmaktır. Aynı anda birden fazla kefal yakalayabilir ve kısa sürede hedefinize ulaşabilirsiniz. Olta kullanmak istiyorsanız doğru yemleri ve teknikleri bilmelisiniz.

  • Kefal avlamak istiyorsanız doğru yemleri tercih etmelisiniz. Ekmek parçaları, mısır, karides parçaları ve solucan parçaları idealdirler.
  • Kefal için çok büyük bir oltaya ihtiyacınız yoktur. Rahat hareket edebileceğiniz ve küçük kancaları destekleyen bir seçim yeterlidir.
  • Kefal çok hızlı hareket eder ve ürktüğünde hızı iki katına çıkar. Yemlere yaklaşmamakta ısrarcı olabilir. Av sırasında mutlaka sessiz olmalısınız.
  • Kefali nerede avlayacağınızı bilmelisiniz. Akdeniz ve Karadeniz suları uygundur. Özellikle kıyı bölgelerine ve koylara dikkat etmelisiniz.
  • Kefal her sonbaharda göç etmeye başlar ve av için en ideal zaman budur. Sürü halinde göç etmeyi tercih ettiğinden av şansınız yükselir.

Kefal tüketilebilir balıklar arasında en popüler olanlardan biridir. Çok geniş bir alana yayıldığından bulunması zor değildir. Tatlı suda yakalandığında tadı biraz çamurlu olabilir. Tuzlu suda yakalananın tadı çok daha iyidir.

Kefal balığı nasıl pişirilir?

Kefal balığı dünya genelinde tüketilen en lezzetli balıklardan biridir. Birçok farklı mutfağın parçasıdır. Kefal tavada kızartılabilir veya fırında pişirilebilir. En popüler kefal pişirme yöntemleri bunlardır ve kızartma en kolayıdır.

Kefal nasıl temizlenir?


Kefal balığını temizleme işlemine pullarından başlamak gerekir. Pulları nedeniyle çizgili bir balık gibi görünebilir. Pulları temizlemek için bıçak kullanmak iyi bir fikirdir. Pullarla uğraşırken balığın etine zarar vermemelisiniz.

İlginizi Çekebilir:  Mezgit balığı nasıl yakalanır? Nerelerde bulunur?

Pulları temizledikten sonra balığı yıkamalı ve iyice pullarından arındırmalısınız. Ardından karın bölgesinin alt kısmından kesik açıp iç organlarını çıkarmalısınız. Daha sonra balığın içini yıkamalısınız.

Temizleme işlemi bittikten sonra kefali fırında, tavada veya ızgarada pişirebilirsiniz. Hangi yöntemi seçeceğiniz damak tadınıza göre değişiklik gösterir. Kefalin en basit pişirme yöntemi ise tavada kızartma şeklindedir.

Tavada kefal nasıl pişirilir?

Tavada kefal balığı
Tavada kefal balığı
  • Tavada kefal pişirmeye başlamadan önce balığı güzelce temizleyin.
  • Bir bardağı geçmeyecek kadar buğday unu ve mısır unu temin edin.
  • Balıklara tuz dışında farklı baharat eklemek istiyorsanız onları hazır edin.
  • Balıkları kılçıklarından arındırıp yıkadıktan sonra bir süre kurutun.
  • Buğday ununu, mısır ununu, tuzu ve diğer baharatları bir kaba koyup karıştırın.
  • Balık tavasına ihtiyaç duyduğunuz kadar yağ dökün ve yağı kızdırın.
  • Yağ kızdıktan sonra balıkları tavaya yerleştirin ve önlü arkalı kızartın.

Fırında kefal nasıl pişirilir?

Fırında kefal balığı
Fırında kefal balığı
  • Fırında kefal pişirmek istiyorsanız ilk olarak tüm balıkları temizleyin.
  • Yanınızda soğan, havuç, kekik, pul biber, tuz ve sıvı yağ bulundurun.
  • Malzemeler hazır olduktan sonra daha iyi pişmesi için üzerlerine çizik atın.
  • Fırın tepsinin tabanına pişirme kağıdı koyun ve tepsiyi kaplamasını sağlayın.
  • Havuçları rendeleyin ve hepsini güzelce pişirme kağıdının üzerine yayın.
  • Soğanları halka şeklinde kesmeye başlayın ve onları havuçların üzerine koyun.
  • Balıkları tuzladıktan sonra tek tek fırın tepsisine yerleştirmeye başlayın.
  • Balıkları yerleştirdikten sonra üzerlerinde sıvı yağ dökün ve kırmızı biber serpiştirin.
  • Fırını biraz ısıttıktan sonra alüminyum folyo ile balıkların üzerini kapatın.
  • Fırın tepsisini önceden ısıtılmış fırına koyun ve 180 derecede 20 dakika pişirin.
  • 20 dakikadan sonra tepsinin üstündeki alüminyum folyolu kaldırın ve balıkları 5 dakika daha pişirin.

Kefal sofralarda olmazsa olmaz balıklardan biridir. Yakalanması biraz uğraştırıcıdır. Mugil cinsi bir balık olan kefalin neslinin tükenmesi gibi bir endişe söz konusu değildir. Doğal olarak avlanmasında bir engel yoktur.

İlginizi Çekebilir: Sinarit Balığı Nedir? Nasıl Avlanır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.