Zargana balığı nedir? Zargana nasıl avlanır?

Zargana balığı uzun vücutlu bir balıktır. Maviye çalan gümüş rengi vardır. Alt türlere sahip olsa bile her türde dikkat çeken nokta karın kısmının beyaz olmasıdır. Yaşam alanı olarak ılıman kıyı kısımlarını tercih eder.

Zargana balığı bahar aylarında yumurta bırakır. Suyun üzerinde sıçrayarak ilerlemeyi tercih eder. Bu davranışında temel içgüdü diğer büyük balıklardan korunmaktır. Türkiye içerisinde Ege’de yoğun olarak bulunur.

Zargana nedir ve nerede yaşar?

zargana balığı
Zargana balığı

Zargana pullarla dengelenen bir vücuda sahiptir. Uzun çenelerinde son derece keskin dişler yer alır. Gövdesi ise biraz çıkıntılı şekildedir. Birbirine benzeyen alt türleri vardır ve bunlar bölgelere göre farklı adlandırılırlar.

Zargana nispeten büyük sayılabilecek bir balıktır. En büyük türü 2 metre uzunluğundadır ve 45 kilogram ağırlığına kadar çıkar. Tüketilebilir bir balık olsa bile zargana yumurtalarının insan vücudu açısından zehirli oldukları bilinmelidir.

Diğer balıkların aksine zargananın yüzgeçleri kuyruğuna çok daha yakındır. Genelde iğneye benzer dişlerini kullanarak avlanır. Kendinden küçük balıkları av olarak tercih eder. Saldırdıktan sonra yavaş hareket eder.

Zargana balığı çok geniş bir yaşam alanına sahiptir. Ilıman olan her türlü suda yaşar. Denizler genel yaşam alanı olsa bile nehirlerde ve göllerde bulunabilir. Belirli bölgelere özgü olarak sığ sularda daha fazla görülür.

Zargana balığının özellikleri nelerdir?

Zargana balığı özellikleri
Zargana balığı özellikleri

Zargana balığı su yüzeyine yakın bir balıktır. Küçük balıklarla beslenir ve görünüm açısından uskumruya çok benzer. Nisan ayına doğru yolculuk hazırlığına başlar. Mayıs ile Haziran aylarında sığ alanlara akın eder.

İlginizi Çekebilir:  Ahtapot nedir? Ahtapot nasıl avlanır?

Zargana sonbahar aylarında açık denizlere yönelebilir. Yumurtlama dönemine geldiğinde suda nesneler arar. Çünkü zargananın yumurtaları yüzeylerinde yer alan dallarla sudaki nesnelere bağlanırlar.

Av alanları genelde kıyılardır. Gelgit akışlarını engelleyen her türlü doğal ve insan yapımı özelliklerin çevresinde olur. Bu alanlar zargananın rahatça av bulabildiği yerlerdir. Kabuklularla ve küçük balıklarla beslenir.

Zargana avı nasıl yapılır?

Zargana genelde yaz aylarında ortaya çıkar. Şafak vakti ve gece vakti onları fark etmek oldukça kolaydır. Solungaçlarına yardımcı olabilmek için hava yutar. Bu sebepten belirli aralıklarla yüzeye çıkmak zorundadır.

Yaz aylarında havalar ısınınca zargana avına çıkabilirsiniz. Zargana avlamayı zorlaştıran en önemli durum ağız kısmıdır. Uzun kemikli bir balıktır ve kanca ne kadar keskin olursa olsun direnme eğilimi vardır.

Zargana avlamak için ekstra sabırlı bir balıkçı olmak gerekir. En önemli ipucu ise yemi yutmasını beklemektir. Hangi avlama yöntemini kullanacağınız elinizde yer alan yem çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir.

Oltayla zargana nasıl tutulur?

Zargananın görüş becerisi yüksek değildir. Oltaya eklenen yemi ısırmasını bekledikten sonra ağzının yem içine takılması söz konusudur. Size düşen görev zargana yeme takıldıktan sonra oltanın ipini sarmaya başlamaktır.

Balıkçılar tarafından kullanılan standart avlama yönteminde kanca kullanılır. Kancanın kullanıldığı yöntemde küçük balıklardan yararlanmak gerekir. Zarganayı yakalamak için kancanın boğazına kadar ulaşması gerekir.

Zargana yakalama teknikleri

Zargana yakalamak için çapariyle ava çıkılabilir. Canlı yemin kullanıldığı bir yöntem tercih edilebilir. Hangi yöntem tercih edilecekse ona uygun yemler kullanılmalıdır. Zargananın dirençli bir balık olduğu bilinmelidir.

  • Zargana yakalamak için çapari kullanmak klasik olta kullanmaktan çok daha etkili bir çözümdür.
  • Çapari işe yaramazsa klasik oltaya dönebilir ve canlı yem kullanma yoluna gidebilirsiniz.
  • Klasik oltayla ava çıkıldığında zargananın direncini kırmak için keskin ve tiz bir kanca kullanılmalıdır.
  • Zargana yakalamak için yem olarak uskumru, tirsi balığı ve balıkçıl kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:  Balık Çeşitleri Avlanma ve Tüketim Zamanları

Zargana avlamak için doğru yeri bulmak zor değildir. Sıcak havalarda deniz yüzeyine çıkması gerektiğinden kolayca tespit edilir. Sadece her türlü kancaya direnmeye çalışacağını bilmeli ve sabırlı olmalısınız.

Zargana balığı nasıl pişirilir?

Zargana balığı fileto şeklinde tüketilebilir. Ek olarak, kılçıkları temizlenerek pişirilebilir. Genelde mısır unu kullanılarak tavada pişirme yöntemi seçilir. Fakat, damak tadınıza uygun farklı bir pişirme yöntemine başvurabilirsiniz.

Zargana balığı nasıl temizlenir?

Zargana pullu bir balık sayılabilir. Pulları oldukça incedirler ve kolayca dökülürler. Zarganayı pişirmeye başlamadan önce pulların güzelce temizlenmesi gerekir. Bir bıçak kullanarak bu işlem kolayca yapılabilir.

Bıçağı kullanırken hassas davranmanız gerekir. Zargananın pulları çok ince olduğundan fazla bastırırsanız balığın etine zarar verirsiniz. Pullardan kurtulduktan sonra balığın iç organlarını temizlemeye başlayabilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak zargananın kafa kısmını kesmemeyi tercih edebilirsiniz. Lezzet açısından ekstra bir katkı yapmaz ama sunuma katkı sağlar. Temizleme işleminde iç organları çıkarırken kan yolunu kesmeyi unutmamalısınız.

Zargana fırında nasıl pişirilir?

  • Kılçıkları ve kafası dahil olmak üzere zarganayı güzelce temizleyin.
  • Bir kaba zeytinyağı dökerek içine fesleğen ve defne yaprağı koyun.
  • İsteğe bağlı olarak söz konusu karışıma sarımsak ilave edin.
  • Zarganayı marine içine koyun ve 1 saat buzdolabında bekletin.
  • Sonra küp şeklinde olacak şekilde soğanları doğrayın ve onları pişirin.
  • Soğanlar renk değiştirdiğinde içine biber ekleyin ve soteleyin.
  • Marine edilen balıkları çıkarın ve balıkları kafa kısmına sarın.
  • Balıkları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.

Zargana tavada nasıl pişirilir?

Zargana tava
Zargana tava
  • Zargananın kafa kısmını dikkatli bir şekilde gövde kısmından ayırın.
  • Balığın gövdesindeki iç organları ve kılçıkları güzelce temizleyin.
  • Zargananın gövde kısmını 3-4 parça olacak şekilde dilimleyin.
  • Bir tabağa mısır unu dökün ve ihtiyaç duyduğunuz kadar tuz ekleyin.
  • Kestiğiniz dilimleri özenli bir şekilde tabaktaki mısır ununa bulayın.
  • Yapışmaz bir tavaya sıvı yağ dökün ve yağı iyice kızdırmaya başlayın.
  • Yağ kızınca zargana dilimlerini tavaya dizin ve pişirme işlemini yapın.
İlginizi Çekebilir:  Sülünez nedir? Sülünez nasıl çıkarılır?

Zargana ızgarada nasıl pişirilir?

  • İlk olarak zarganayı kılçıklarından arındırın ve onu güzelce temizleyin.
  • Zarganaları birkaç eşit parçaya bölün ve bir kapta tuzlama yapın.
  • Daha lezzetli olması için balığı 45-60 dakika boyunca tuzda bekletin.
  • Daha sonra balığı ızgaraya dizin ve pişirme işlemine bağlayın.

Zargana lezzetli bir balıktır ama lezzeti pişirme işlemine göre değişir. Genelde tavada mısır unuyla pişirilir. Fırında pişirildiğinde çok daha hafif olur. Zargana için ağız tadınıza uygun bir pişirme yöntemi seçmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Çipura Balığı Nedir? Çipura Nasıl Avlanır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.