Sargoz balığı nedir? Sargoz nasıl avlanır?

Sargoz balığı, “Sparidae” familyasına ait “Diplodus” cinsi bir balıktır. Bilimsel adı “Diplodus sargus” şeklindedir. Doğu Atlantik Okyanusu ve Batı Hint Okyanusu doğal yaşam alanıdır. Genelde sörf bölgesinde yaşamayı sever.

Yaşam bölgesi detaylandırıldığında Güney Afrika’nın güney kısımlarında, Akdeniz’de ve nadiren Karadeniz’de görülür. Ticari değeri olan bir balıktır. Çabuk bozulduğundan yakalandığında hemen tüketilmesi tavsiye edilir.

Sargoz nedir ve nerede yaşar?

sargoz balığı
Sargoz balığı

Sargoz doğal ve yapay uçurumların olduğu yerlerde yaşamak ister. Limanlarda, acı sularda ve resiflerde görülür. Biscay Körfezi’nin güney kısmında sıkça rastlanır. Yaşamlarını destekleyen ideal ortam burasıdır.

Sargoz gümüş renkli bir balıktır. Gövdesinde dikey çizgiler vardır ve bu çizgilerin rengi siyahtır. Kolayca fark edilebilir olmasının sebebi gümüş rengi vücudunda yüzgeçler dahil belirgin olan çeşitli siyah alanlardır.

Bu balığın yavrusu sürülerde takılır. Yaşlanmaya başladıkça kendi alanına çekilir. Gece avlanmayı ve sert sulara doğru yönelmeyi sever. Çenesi oldukça güçlüdür. Yakaladığı kabuklu canlıları anında parçalayabilir.

Sargoz özellikle Avrupa’da popüler bir gıda balığıdır. Çok popüler olmasına rağmen dünyadaki nüfusu azalma tehlikesiyle karşı karşıya değildir. Yumuşak eti sayesinde beyaz etli balıkların en lezzetli olanlarından biridir.

Sargoz balığının özellikleri nelerdir?

Sargoz balığı özellikleri
Sargoz balığı özellikleri

Sargoz bir astropikal balıktır. Genelde 50 metre derinliğe kadar olan yerlerde yaşar. Bu derinliğin ötesine geçtiği pek görülmez. Aynı familyadan olan balıklara oldukça benzer karakteristik özelliklere sahiptir.

Sargozun uzunluğu maksimum 45 santim olabilir. Yaygın olarak 22 santimdir. Ağırlığı ise 1.9 kilograma kadar çıkabilir. Doğal ortamında hayatta kalmayı başardığında ise maksimum 10 yıla kadar yaşayabilir.

Bu balık kıyıdaki kayalık resif alanlarında yaşamaktan hoşlanır. Aşırı hareketli bir balık olduğundan şafak vaktine yakın dönemlerde sörf bölgelerine gider. Kabuklular ve denizin dibindeki omurgasızlarla beslenir.

17 santim boyutuna yaklaşık 2 yaşında ulaşır ve bu cinsel olgunluk dönemine girdiğini gösterir. Ocak ile Mart ayları arasında yumurtlar. Yavruluk döneminde sürüler halinde takılır ve sonrasında kendine yol çizer.

İlginizi Çekebilir:  Kolyoz balığı nedir? Kolyoz nasıl avlanır?

Sargoz balığı nelerle beslenir?

Sargoz balığı kendisine benzeyen diğer balıklar gibi solucanlar ve kabuklularla beslenir. Kendinden küçük balıkları kolayca avlar. Kabuklular onun karşısında çaresizdirler çünkü çok güçlü dişlere sahiptir.

Beslenme alışkanlığı gelişmekte olan balıkları yakalamaya yöneliktir. Küçük balıkları yakalamasının sebebi budur. Yengeçler, karidesler ve solucanlar onun avı olabilirler. Haliçlere gittiğinde yeterli gıda kaynağı bulabilir.

Hayatını denizin dibinde sürdüren organizmaları tercih etmesinin sebebi ihtiyaç duyduğu besin kaynağını almasından kaynaklanır. Denizin dibindeki organizmalar tortularla kendilerini beslerler ve onun iştahını kabartırlar.

Sargoz balığını neler tehdit eder?

Sargoz balığını tehdit eden en önemli durum aşırı avlanmadır. Avrupa’da çok popüler bir balıktır. Yunanistan ve Portekiz mutfağında önemli bir yere sahiptir. Her yıl tonlarcası avlandığından nüfusu giderek azalır.

Aşırı avlanmaya bağlı olarak nüfusu azalsa bile IUCN Red List’e göre neslinin tükenme olasılığı düşüktür. Nüfusu her yıl dengelenir. Buna rağmen, son verilerin 2014 yılında paylaşıldığı unutulmamalıdır.

Sargoz balığının yaşamında karşılaşabileceği doğal bir tehdit neredeyse yok gibidir. Dolayısıyla bu balığın hayatını tehdit eden en önemli faktör insanlardır. Balıkçıların agresif av yaklaşımları sebebiyle nüfusu azalabilir.

Sargoz balığı yenir mi?

Sargozun Avrupa ve Akdeniz’de pazar değeri yüksektir. Balığın mevcut nüfusu çok büyük ölçekli pazarları destekleyecek kapasitede değildir. Sadece yerel balıkçılar tarafından avlanır ve ulusal pazarlara sunulur.

Sargoz balığının kalorisi düşüktür ve B vitaminleri açısından zengindir. Bu sebeple oldukça sağlıklı bir seçenek olarak görülür. Orta büyüklükte bir porsiyon bağışıklık sistemini güçlendirmek için fazlasıyla yeterlidir.

Bu balığın sahip olduğu protein çok kalitelidir. İçerdiği amino asitler proteini en iyi şekilde desteklerler. Enerjiniz kısa süre içerisinde yerine gelir. Mineraller ve vitaminler sayesinde kaygı bozukluklarını azaltabilirsiniz.

Sargoz balığı nasıl avlanır?

Sargoz balığı yakalamak istiyorsanız boyutuna aldanmamalısınız. Dişleri aşırı güçlü olduğundan yakalanması kolay değildir. Çok isabetli yemler kullanıp dikkatini çekseniz bile kaçıp gitmesine engel olamayabilirsiniz.

Sargoz balığı yılın her zamanı yakalanabilir. Kabuklular, yumuşakçalar, deniz yosunları ve mercanlar besin döngüsünde yer alır. Onun dikkati çekmek için bu tarz yemler kullanmaya çalışmak iyi bir fikir olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Sarıkanat balığı nedir? Sarıkanat nasıl avlanır?

Astropikal bölgelerde ava çıktığınızda sargozla karşılaşma olasılığınız çok yüksektir. Akdeniz’de çok sık karşılaşacağınız balıklardan biridir. Denizde yığınların ve resiflerin olduğu bölgeleri kontrol etmeniz yeterlidir.

Oltayla sargoz nasıl tutulur?

Olta kullanarak sargoz yakalamak isteyen balıkçılar genelde hafif teçhizatlar kullanırlar. Canlı yem tercihe bağlı bir durumdur ama genelde tekneden olta atılır. Hareketli olan yemler sargozun dikkatini dağıtırlar.

Bazı türleri ise yemden kaçabilirler. Karidesi ve kalamarı taklit eden yemler idealdir. Ek olarak, sevdiği besinleri taklit eden kokulu yemler tercih edilebilir. Dip balıkçılığı en ideal yöntemdir. Spin olta kullanmak ise denemeye değerdir.

Bir sargoz fırsatını bulduğunda denizin altındaki mağaralara kaçar. Büyük kayalıkların aralarında sürülerle karşılaşabilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracak en önemli yöntem sargozun yoğun olduğu bölgeyi keşfedebilmektir.

Sargoz yakalama teknikleri

Sargoz yakalamak için günün erken saatlerine dikkat etmelisiniz. Genel olarak dipte beslediğinden oltanızı doğru noktaya kadar ulaştırmalısınız. Teçhizatınız hafif olmalı ve doğru yemlere başvurmalısınız.

  • Her nerede ava çıktıysanız sudaki çıkıntılı bölgelere dikkat etmelisiniz. Sargoz çıkıntılı alanlarda takılmayı ve gizlenmeyi sever.
  • Onu beslemeye başladığınızda rüzgarın etkisine dikkat etmelisiniz. Rüzgarın düşük olduğu bölgelerde avlanmak daha kolaydır.
  • Hafif bir teçhizat kullanmaya çalışmalısınız. Ağır oltalar av kabiliyetinizi olabildiğince düşürecektir.
  • Gün doğumu ava çıktığınızda sargoz yakalama şansınız yükselir. Şansınızın yüksek olacağı bir diğer dönem ise gün batımıdır.

Sargoz yakalamaya çalışırken çok büyük yemler kullanmanıza gerek yoktur. Ufak yemler çok daha faydalıdırlar. Sargoz yem konusunda çok seçicidir ve en sevdiği yeme bile her zaman aynı tepkiyi vermeyen bir balıktır.

Sargoz balığı nasıl pişirilir?

sargoz balığı tarifi
Sargoz tarifi

Sargoz lezzet açısından aşırı değerli bir balıktır. Fakat fiyatı diğer beyaz balıklara kıyasla biraz yüksektir. Sargoz yemek istediğinizde en iyi tarife ihtiyacınız olacaktır. Böylece paranızın karşılığını alabilirsiniz.

Sargoz nasıl temizlenir?

Sargoz balığı pulludur. Pişirilmeye hazırlık aşamasında tüm pulları ayıklanmalıdır. Pulları temizlemek için keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Bıçağı balığın vücudunda gezdirerek pulları ayıklayabilirsiniz.

Pulları ayıkladıktan sonra balığın iç organlarını temizlemelisiniz. Kılçıklı bir balıktır ve kılçıkları epey sert olabilir. Pişirmeye geçmeden önce balığın yüzgeçlerini ve içini güzelce temizlemeniz çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir:  Balık Çeşitleri Avlanma ve Tüketim Zamanları

Sargoz balığı baş kısmı kesilmeden pişirilen balıklardandır. Filetosunu çıkartmayı istemiyorsanız kulaklarını kesmelisiniz. Kulaklarını kesmezseniz balığın tadı çok acı olur ve onun lezzetli olmadığını düşünebilirsiniz.

Sargoz balığı fırında nasıl pişirilir?

  • Sargoz balığını pişirmeye hazır hale getirmek için pullarını, kılçıklarını ve iç organlarını güzelce temizleyin.
  • Pişirmede kullanılacak malzemeleri hazır hale getirin. Tuz (tercihen deniz tuzu), zeytinyağı, karabiber, sarımsak ve limon yeterlidir.
  • İlk olarak fırını 180 dereceye ayarlayın ve onun önceden ısıtılmasını sağlayın.
  • Balığın dış kısmına ihtiyaç duyduğunuz kadar tuz serpiştirin ve onu pişirme kağıdına koyun.
  • Pişirme kağıdına koyduktan sonra zeytinyağını (tercihen sızma) üzerine dökün.
  • Balığı önceden ısıtmış olduğunuz fırında kenarları kahverengiye dönene kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Sargoz ızgarada nasıl pişirilir?

  • Sargozu ızgarada pişirebilmek için öncelikle balığı güzelce temizleyin ve ızgarayı çok yüksek ateşte olmayacak şekilde önceden ısıtın.
  • Balığı temizledikten sonra işinizi garantiye almak için soğuk suyun altında tutmayı ihmal etmeyin.
  • Birkaç kağıt havlu kullanarak balığı güzelce kurulayın çünkü üzerinde su kalırsa ızgaraya yapışır.
  • Balığın üzerine bir miktar zeytinyağı dökün ve zeytinyağını güzelce balığın vücudunda gezdirin.
  • İsteğinize bağlı olarak balığa tuz ekleyin ama aşırı tuzlamamaya özen gösterin.
  • Balığın derisinin pişmesini sağlamak için her iki yüzünü ızgarada 5 dakika (toplam 10 dakika) olacak şekilde pişirin.
  • Son olarak ızgaranın ısısını düşürün ve balığı 10 dakika daha ızgarada tutarak pişirme işlemini tamamlayın.

Sargoz balığı tavada nasıl kızartılır?

  • Kızartmak istediğiniz kadar sargoz balığının pullarını, iç organlarını ve kılçıklarını ayıklayın.
  • Balığı temizledikten sonra onu soğuk suyun altında tutun ve daha sonra soğuk su dolu bir kaba bırakın.
  • Balığı kızartırken kullanacağınız mısır unu, tuz, karabiber, kırmızı biber ve sıvı yağ malzemelerini hazır edin.
  • Bir kap kullanarak mısır ununu, tuzu, karabiber ve kırmızı biberi güzelce karıştırın.
  • Sıvı yağı (tercihen tereyağı kullanılabilir) kızartma tavasına dökün ve ısıtmaya başlayın.
  • Tavadaki yağ ısındıktan sonra balığı sudan çıkarın, biraz sallayın ve sonra mısır unu karışımına batırın.
  • Mısır ununa batırılmış olan balığı kızgın yağa sahip olan tavaya güzelce yerleştirin.
  • Balığın her yüzünü rengi altın rengine yakın kahverengi olana kadar (her yüz için yaklaşık 3 dakika) kızartın.

Sargoz balığı yakalandıktan sonra kısa süre içerisinde pişirilmelidir. Tadı çabucak tazeliğini yitiren bir balıktır. Baş kısmı kesilmezse kulakları mutlaka kesilmelidir. Bu işlem balığın tadının aşırı acı olmaması için önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Tekir Balığı Nedir? Nasıl Avlanılır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.