Sülünez nedir? Sülünez nasıl çıkarılır?

Sülünez kumlu sahillerde bulunabilen bir tür yumuşakçadır. “Pharidae” familyasına aittir ve “Ensis” cinsidir. Bilimsel olarak ise “Ensis magnus” olarak adlandırılır. Genel olarak balık yemi olarak kullanılır.

Görüntüsü neredeyse ustura ile aynıdır. Dikdörtgen şekli anında fark edilebilir ve uzunluğu 23 santime kadar yükselebilir. Açık uçlu kırılgan bir kabuğu vardır. Kabuğu oldukça pürüzsüzdür ve genelde beyaz renklidir.

Sülünez nedir ve nerede yaşar?

Sülünez balık yemi olarak kullanılabilen bir canlıdır. Bununla birlikte bir su midyesi olduğundan dünyanın bazı bölgelerinde yenilebilen bir canlıdır. Kumlu bölgelerde olur ve kumu kazarken su damlacıkları çıkarır.Sülünez 10 yıldan fazla bir süre hayatta kalabilir. Çok nadiren bile olsa 20 yıl yaşayabildiği görülür. Yaşam alanı kumun içerisidir ve kumdan dışarı çıktığı pek görülmez. Beslenmek için organik maddelere ihtiyacı vardır.

Beslenme döngüsünü sürdürmek için kumda mutlaka bir çıkış alanı bırakır. Tehditler tarafından rahatsız edildiğinde kumun derinlerine doğru hızlıca hareket eder. Kaslı ayakları enerjisini doğru kullanmasını sağlar.

Sülünez yuvaları hemen fark edilebilme özelliğine sahiptirler. Buna rağmen onu avlamak isteyen balıkçılar emici pompalar kullanılırlar. Bazı durumlarda ise onları kumdan çıkarabilmek için elektrik kullanılır.

Sülünez ne işe yarar?

Sülünez yenilebilir bir canlıdır ama aynı zamanda bir yemdir. Türkiye’de balıkçıların büyük bir kısmı onu daha büyük balıkları yakalamak için yem olarak kullanırlar. Gıda olarak tüketimi Türkiye’de pek tercih edilmez.

Avrupa ve Amerika gibi bölgelerde ise sülünezin gıda olarak tüketildiğini görebilirsiniz. Pişirme işlemi aşırı zahmetlidir ama eti lezzetli kabul edilir. Farklı tatlar arayan kişiler tarafından tüketilebilen bir canlıdır.

İlginizi Çekebilir:  Ahtapot nedir? Ahtapot nasıl avlanır?

Sülünezin özellikleri nelerdir?

Sülünez ayaklarını kuma sokarak yaşayan bir canlıdır. Gelgitler deniz suyunu getirdiklerinde beraberlerinde organik maddeleri ona ulaştırır. Gelgit geri çekildiğinde ise yuvasına geri gider ve saklanmaya başlar.

Sülünezin görme yetisi yoktur. Kör olmasına rağmen etrafındaki hareketleri ve basıncı fark edebilir. Sadece sert kumlarda yaşamını sürdürebilir. Genelde bir tanesinin bulunduğu yerde bolca sülünez yer aldığı görülür.

Sülünez yaz aylarında büyümeyi tercih eden bir canlıdır. Sıcak ve bol miktarda yiyecek olduğunda en az 10 yıl yaşayabilir. Kışın sürekli beslenir ama büyümesi yaz ayları kadar etkileyici hızda gerçekleşmez.

Sülünezin maksimum boyutu 20 santimdir. Neredeyse her yıl birer santim kazanacak şekilde gelişir. Ürerken yumurtasını serbest bırakan bir canlıdır. Yumurtadan çıkan yavru büyüdüğünde kumlu deniz tabanına yerleşir.

Sülünez nasıl çıkarılır?

Sülünez çıkarmak veya toplamak aynı işlemdir. Sülünez çıkarmak için basit bir su balıkçılığı yöntemi kullanılır. Balıkçıların istiridye avında kullandıkları yöntemin bir benzeri uygulanır ve genelde iyi sonuçlar elde edilir.

Sülünez çıkarabilmek için en uygun yerler alçak gelgit noktasının olduğu kumlu alanlardır. Özellikle 1,5 metrenin altındaki gelgitlerin olduğu bölgeler çok daha idealdir. Gelgitler sülünez toplama işlemini kolaylaştırırlar.

Sülünez çıkarırken kabuklarına çok dikkat etmelisiniz. Hassas olan kabukları kırıldıklarında yenilebilir olmaktan çıkarlar. Ayrıca çok bekletildiğinde tazeliğini kaybettiğinden arzu edilen lezzeti sunamaz.

Sülünez nasıl toplanır?

Kumlu alanda etrafı tuzla kaplanmış gibi gözüken delikli alanlara dikkat etmelisiniz. Delikli alanların şekli anahtar deliğine oldukça benzerdir. Etrafta çok fazla benzer şekil bulunuyorsa yakında bolca sülünez var demektir.

Ayrıca biraz bekleyerek deliklerden su fışkırıp fışkırmadığını gözlemlemek isteyebilirsiniz. Su fışkırıyorsa deliğin alt kısmında sülünez var demektir. Daha sonra ilgili deliğe biraz uzakta durarak tuz dökmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir:  Dikkat edilmesi gereken 8 zehirli balık

Eğer gölgeniz deliği kapatacak kadar yakında olursa sülünez dışarı çıkmayacaktır. Doğru şekilde hareket ederseniz sülünez kısa süre içerisinde kendini gösterir. Kendini gösterdiğinde onu yakalayabilirsiniz.

Sülünez yenir mi?

Sülünez bir yumuşakçadır ama aynı zamanda su midyesidir. Çeşitli menülerin parçası olabilir. En lezzetli kısmı ayaklarıdır ama mide kısmı yenilebilir değildir. Saydam gibi gözüken görünümü ortadan kalktığında pişirilir.

Sülünezin kabuğu aşırı kırılgandır. Bu sebeple içini açma işleminin hassas şekilde yapılması gerekir. Kabukları ayırabilmek için genelde bir bıçak kullanılır. Sülünezi çıkardıktan sonra siyah mideyi kazıyıp pişirebilirsiniz.

Sülünez yerken sorun yaşamak istemiyorsanız onun taze olduğundan emin olmalısınız. Taze olmadıklarında kabuklarından sarkarlar. Ayrıca onları saklamak için tatlı su kullanırsanız boğulmalarına neden olursunuz.

Sülünez nasıl pişirilir?

Sülünez pişirilmeden önce en iyi şekilde temizlenmeli ve hazırlanmalıdır. Her birini ayrı ayrı kontrol etmelisiniz. Zaman alıcı olsa bile lezzeti yakalamak ve doğru tüketmek için kontrol işlemi aşırı önemlidir.

İlk olarak kabuklara dikkat etmelisiniz. Kabuklar açıksa hafifçe dokunduğunuzda kapanması gerekir. Eğer kapanmazsa o sülünezden tat veya lezzet beklememelisiniz. Bir başka ifadeyle onu çöpe atmalısınız.

  • Kontrol ettiğiniz tüm sülünezleri kevgirin içerisine koyun ve üzerlerine soğuk su tutun.
  • Soğuk su tutuğunuzda kabuğun içerisinde yer alan kumlar güzelce akıp gitmiş olurlar.
  • Daha sonra sülünezlerin kabuklarını inceleyin. Kırılmış kabuklar varsa onları sağlam olanlardan ayırın.
  • İsteğe bağlı olarak biraz tereyağı ve soğan kullanarak bir sos hazırlayın. Sülünezleri kabuklarından çıkardıktan sonra sosa bulayın.
  • Sülünezin sadece beyaz et olan kısmı tüketilebilir. Tüm siyahlıkların (mide ve bağırsak) ayıklanması şarttır.
  • Pişirme işlemini fazla uzun tutmamanız gerekir. Çünkü fazla pişirildiğinde hemen sert bir hal alır.

Sülünez tatlı bir lezzete sahip su midyesidir. Balıkçıların büyük bir kısmı onu diğer balıkları avlamak için yem olarak kullanırlar. Toplanması ve avlanması çok zor değildir. Sadece biraz vakit ve çaba gerektirir.

İlginizi Çekebilir:  Mezgit balığı nasıl yakalanır? Nerelerde bulunur?

İlginizi Çekebilir: En tehlikeli köpek balığı türleri

Lütfen Paylaşın!

One thought on “Sülünez nedir? Sülünez nasıl çıkarılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.