Mercan balığı nedir? Mercan avı nasıl yapılır?

Mercan balığı vücudunda bolca pul bulunan bir balıktır. Oval görünümlü ve pembe renklidir. Koyu renkli sırtın yanı sıra ense kısmına doğru pembeyi andıran renklerle ayırt edilir. Türkiye’de Ege ve Marmara’da görülür.

Mercan balığı Şubat ile Nisan aylarında yumurta bırakır. Balıkçılar için en ideal avlanma dönemi Mayıs ayında başlar. Türkiye açısından Ege ve Marmara’da kalır. Bir başka ifadeyle Karadeniz’e çıkmayı tercih etmez.

Mercan nedir ve nerede yaşar?

Mercan balığı ortalama boyutlarda derin gövdeli bir balıktır. Standart uzunluğu 75 santimetre civarındadır. Sırt yüzgecinde yaklaşık 10 diken ve 10 ışın bulunur. Anal yüzgecinde üç omurla birlikte yedi yumuşak ışın vardır.

Mercan balığı gümüş ve pembe karışımı bir renge sahiptir. Ense kısmı koyu renklidir. Yüzgeçleri petrol mavisi rengine yakındır. Yüzgeçleri yumuşak ve uç kısımlara doğru koyu pembedir. Diğer tüylerin rengi ise uçuk pembedir.

Mercan balığı Atlantik Okyanusu’nda yoğun bir biçimde bulunur. Sığ sularda yaşamayı seven bir balıktır. Avrupa’nın batı kıyısında, Akdeniz’de, Amerika’nın doğu kıyılarında mercan balığına kolaylıkla rastlanabilir.

Mercan, Türkiye’de Ege kıyılarında ve Marmara’da bulunabilir. Fakat Karadeniz’e kadar uzanan bir yaşam alanı yoktur. Sığ kıyılarda 10-80 metre derinlik arasında yaşar. Kayalık bölgelerde daha yoğun bulunabilir.

Mercan balığının özellikleri nelerdir?

Mercan genellikle deniz kıyısında yer alan kabuklu ve yumuşak canlılarla beslenir. Mercan balığı hayatına erkek olarak başlasa bile dişi eş konumundadır. Zaman içerisinde cinsiyeti erkek olarak değişir.

İlginizi Çekebilir:  Lambuka balığı nedir? Lambuka nasıl avlanır?

Mercan iki veya üç yaşına ulaştığında cinsel olgunluk dönemine girer. Cinsiyet değişikliği 2 yaşından sonra başlar ve genelde 9 yaşına gelmeden gerçekleşir. Cinsiyet değişimi balığın çevresindeki faktörlere bağlıdır.

Mercan balığı hem ticari balıkçılık hem de eğlence balıkçılığı için önemlidir. Genelde oltayla yakalanır. Akdeniz’in güneydoğu kıyılarında avcılık yaygındır. Avcılıkta kurallara uyulmaması sebebiyle nüfusu giderek azalır.

Mercan avı nasıl yapılır?

Mercan balığı avlanması
Mercan balığı avlanması

Mercan balığını avlamak için çok çeşitli yöntemler kullanılır. Balıkçılar dip balıkçılığı ve trolle balık avı yöntemlerini sıkça tercih ederler. Bazı balıkçılar daha etkili bulduklarından yemleme ve sürüklenme balıkçılığı yaparlar.

Mercan ılık sularda yaşamayı tercih eder ve bu nedenle kıyı şeridine yakın yerlerde bulunur. Henüz genç olan mercan yosunların ve deniz otlarının bulunduğu yerleri tercih eder. Yaşlı olan mercan ise kumlu alanlara yönelir.

Mercan yakalamak isteyen balıkçının biraz şanslı olması gerekir. Çünkü tercih edilecek yem türü tüm senaryoları değiştirebilir. Balık tuzakları işe yarayabilir ama oltayla yakalama işlemi çok daha yaygındır.

Oltayla mercan nasıl tutulur?

Mercan avına çıktığınızda aklınızda bulundurmanız gereken ilk detay bu balığın tekneye yaklaşma konusunda isteksiz davranmasıdır. Kullandığınız oltanın yeterli uzunlukta olması ve makaranın sağlam olması gerekir.

Mercan balığı yem ayırt eden bir balıktır. Canlı yemleri daha fazla sever. Solucan, kalamar ve istiridye gibi yemlere daha fazla tepki verir. Canlı yem kullandığınız sürece dikkatini çekme konusunda problem yaşamazsınız.

Mercan yakalamak için yılın herhangi bir döneminde ava çıkabilirsiniz. Fakat Mayıs ile Haziran ayları en verimli dönemlerdir. Doğru zamanı bulmak için sabahın erken saatlerinde oltanızın başında olmalısınız.

Mercan yakalama teknikleri

Mercan yakalamak istiyorsanız doğru hazırlıkları yapmalısınız. Mercan yakalanması basit gibi gözüken bir balıktır. Sadece yem seçimine dikkat etmek ve oltayı kullandığınızda doğru tekniklere başvurmanız gerekir.

  • Mercan savaşçı bir balık olmadığından hafif olan ve hızlı hareket etmenize olanak tanıyan bir olta kullanmalısınız.
  • Makara farklılık yaratmaz. Sadece aynı anda birden fazla mercan yakalamak istiyorsanız uzun makara kullanmalısınız.
  • Mercanın ağız kısmı küçüktür. Bu sebeple doğru kanca boyutunu kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Mercan yakalamak için solucan, yumuşakça, kalamar ve yem balıkları kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:  Lüfer Nasıl Avlanır? Lüfer Avında Kullanılacak Yemler

Mercan yakalanması zor bir balık değildir. Doğru yemler ve doğru olta seçimi sayesinde kolayca yakalanabilir. Yakalandığında fazla direnmez ama tekneyle ava çıktığınızda tekneye yaklaşmada istekli davranmaz.

Mercan balığı nasıl pişirilir?

Mercan balığı çok yağlı bir balık olmadığından pişirilmesi biraz zahmetli gelebilir. Hangi pişirme yöntemini kullanmak istediğiniz hazırlayacağınız menüye göre değişebilir. Mercan fırında, tavada ve ızgarada pişirilebilir.

Mercan balığı nasıl temizlenir?

Mercan balığı çeşitli pullara sahiptir. Mercanı temizlemeye başlamak için ilk olarak pulları kazımalısınız. Pulları kazımak için balığı yan bir şekilde yatırmalı ve bıçağı biraz dik tutarak yan taraflarına sürtmelisiniz.

Pulları temizledikten sonra solungaç altını kesip karnını açmalısınız. Karnı açıldıktan sonra gırtlak kısmını ve iç organlarını dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz. Son olarak balığın karın boşluğunu güzelce yıkamalısınız.

Mercan balığını temizlerken yapılan en yaygın hata balığın etine zarar vermektir. Bu durum genelde pullar temizlenirken ortaya çıkar. Bıçağı doğru şekilde tutmadığınızda pulları kazırken balığın derisini zedelersiniz.

Mercan fırında nasıl pişirilir?

Mercan balığı nasıl pişirilir
Mercan balığı nasıl pişirilir
  • Mercanın iç kısmına tereyağı, tuz ve karabiber ekleyin.
  • İsteğinize bağlı olarak içine daha farklı malzemeler koyun.
  • Ardından bir fırça kullanarak balığın yanlarına zeytinyağı sürün.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve malzemeleri hazırlayın.
  • İsteğinize bağlı olarak fırın tepsisine sarımsak ve limon koyun.
  • Mercanı yaklaşık 30-35 dakika pişirin ve zaman zaman kontrol edin.
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra 5 dakika dinlendirin.

Mercan tavada nasıl pişirilir?

  • İlk olarak mercan balığının üzerinde dikkatli bir şekilde kesik açın.
  • Herhangi bir kesik açmadan mercan balığını kızartmaya çalışmayın.
  • İsteğinize bağlı olarak balığın dışını mısır ununa bulayın.
  • Ardından yapışmaz yüzeyli tavaya sıvı yağ dökün ve ısıtın.
  • Sıvı yağ kızdırıldıktan sonra balıkları önlü arkalı olacak şekilde pişirin.
İlginizi Çekebilir:  Vatoz balığı nedir? Vatoz nasıl avlanır?

Mercan ızgarada nasıl pişirilir?

  • Mercan balığını güzelce temizledikten sonra onu marine edin.
  • İsteğinize bağlı olarak marine işleminde balık sosları kullanın.
  • Marine işlemi için balığı sosun içerisinde 20-25 dakika bekletin.
  • Izgarayı güzelce ısıtın ve ızgara telini soğanla temizleyin.
  • Son olarak balıkları ızgara teline dizerek arkalı önlü pişirin.

Mercanla oldukça lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Bunun için ağız tadınıza en uygun pişirme yöntemini seçmeniz gerekir. Ayrıca mercanı temizledikten sonra buzdolabında maksimum 3 gün saklayabileceğinizi unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Kofana Balığı Nedir? Nasıl Avlanılır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.