Trakonya Balığı Nedir? Trakonya Balığının Özellikleri

Trakonya balığı bilimsel olarak “Trachinus draco” olarak adlandırılır. Trachinidae familyasında yer alan Trachinus cinsi bir balıktır. Bu balığın yaşam alanı Doğu Atlantik kıyı şeridi boyunca geniş bir alana yayılır.

Daha çok sığ sulardaki çamurlu ve kumlu zeminlerde yaşamayı sever. 150 metre derinliğe kadar olan yerleri tercih eder. Zehirli dikenlere sahiptir ve Akdeniz açısından en zehirli balıkları arasında kabul edilir.

Trakonya nedir ve nerede yaşar?

trakonya balığı
Trakonya balığı

1-150 metre derinlikte yaşayabilir ama 1-30 metre onun için ideal alandır.

Kumlu ve çakıllı deniz tabanına yakın olmaya çalışır.

Bu balığın maksimum uzunluğu 53 santim olsa bile ortalama uzunluğu 25 santimdir.

Maksimum 1,9 kilogram ağırlığında olabilir.

Omurgasız canlılar ve diğer balıklarla beslenmeyi tercih eder.

Doğu Atlantik’te geniş bir alana yayılmasına rağmen en çok Adriyatik Denizi’nde bulunur.

Trakonya balığının birinci sırt yüzgecinde ve solungaç kapaklarında zehir bezleri vardır. Üzerinde yer alan dikenleri batırdığında zehrini diğer canlıya aktarır. Bu zehir özellikle insanlar açısından oldukça tehlikelidir.

Trakonya sadece canlıyken zehir bulaştırmaz. Ölüyken dahi zehrini bulaştırabilir.

İnsanları zehirlediğinde baş ağrısı, göğüs ağrısı, düzensiz nefes alma, felç ve konuşma kaybı gibi ciddi travmalara neden olabilir.

Trakonya balığı hangi balık türündendir?

Trakonya balığı, bilimsel adıyla “Trachinidae” ailesine mensup bir balık türüdür. Bu balık ailesinde toplamda 9 farklı balık türü bulunur. Bu balık türleri “Echiichtys” ve “Trachinus” olarak ikiye ayrılırlar.

Echiichtys cinsi tek bir balık türü vardır ve bu varsam balığı olarak bilinir. Varsam balığı açık denizlerde yaşar. Trachinus cinsi sekiz farklı balık türü vardır ve bunlardan birisi sığ ve ılıman suları seven trakonya balığıdır.

İlginizi Çekebilir:  Sinarit Balığı Yakalama Yöntemleri

Türkiye’de trakonya balığı var mı?

Trakonya balığına Türkiye’de yoğun bir biçimde rastlanmaz. Genelde Doğu Atlantik kıyılarında çok sık rastlanan bir balık olduğu bilinir. Buna rağmen Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da insanları zehirlediği olmuştur.

Kanarya Adaları dahil olmak üzere Norveç’ten başlayarak Fas’a kadar tüm kıyı boyunca trakonya balığına rastlanabilir. 1-150 metre derinlikte yaşayabilir ama 1-30 metre aralığı en sık tercih ettiği yaşam bölgesidir.

Trakonya balığının özellikleri nelerdir?

trakonya balığının özellikleri
Trakonya özellikleri
  • Gözleri oldukça diktir.
  • Yukarıya doğru eğimli bir ağzı olsa bile yassı bir balıktır.
  • Alt çenesi üst çenesinden nispeten daha uzundur.
  • Kafa kısmı düz ve büyüktür.
  • Dik olan gözleri hemen fark edilir.
  • Gözlerinin bir diğer özelliği ise kenarlarında diken olmasıdır.
  • İlk sırt yüzgeci boyunca dağılan ve solungaç kapaklarında yer alan dikenlerde zehir bezleri vardır. İlk sırt yüzgecinde genelde 5-7 zehirli diken yer alır.
  • Haziran’dan başlayarak Ağustos ayına kadar üremeyi tercih eder. Temmuz tam olarak zirve noktadır.
  • Bu balık yumurtlayarak ürer ve genelde yumurtlamak için ılıman suları tercih etme eğilimi vardır.
  • İnce kumlarda gizlenmeye çalışarak hızlı ve ani hareket eder. Büyük türleri kumlarda gizlenmek yerine daha yukarılara çıkabilirler.
  • Gece boyunca avlanma eğilimi vardır.
  • Kabuklular ve omurgalılar ile beslenir.

Trakonya balığının zehri nerededir?

Trakonya balığı zehiri
Trakonya balığı zehiri

Trakyona balığının omurgasında ve sırtında yer alan dikenler zehirlidirler. Sırtında 3 siyah diken kafa kısmında yanaklarında dikenleri mecuttur. Dikenler kuyruğa doğru bakarlar ve çok hafif aşağı doğru bükülme söz konusudur. Dikenlerin uzunlukları yaklaşık olarak 25-27 milimetredir.

Trakyona balığının omurgası kılıfa benzer bir yapıyla kaplıdır. Kılıfın yırtılması durumunda vücudundan zehir sızmaya başlar. Bir canlıyı dikenleriyle soktuktan sonra hücreden zehrin akışı bu şekilde gerçekleşir.

Arka kısımda yer alan dikenlerin her biri farklı bir kılıfa sahiptir. Dikenler vücuda ince bir zarla bağlanırlar. Balığın vücudunda eğriye benzer bir oluşum bulunmasının sebebi budur. Çünkü hepsi kuyruğa doğru bükülür.

İlginizi Çekebilir:  İzmarit balığı nedir? İzmarit nasıl avlanır?

Trakonya balığı zehrinin etkisi nedir?

Trakonya balığının zehrindeki etken madde “Dracotoksin” olarak adlandırılır. Bir canlıyı soktuktan sonra dokuda iskemik ve hiperemik etkiler yaşanır. Bunun sebebi zehirde yüksek düzeyde histamin bulunmasıdır.

Trakonya genelde kasıtlı olarak insanlara saldırmaz. Denizde yüzen insanlar kuma gömülü olan bu balığa denk gelirler. Sığ sularda yaşadığından dikkatsiz olan herkesin başına gelebilecek bir durumdur.

Balığın zehrini insanlara bulaştırdığı bir diğer durum ise dikkatsiz avcılıktır. Özellikle ağ kullanan balıkçılar balıkları temizlemek istediklerinde trakonya balığına denk gelirler. Balığın dikenleri nedeniyle zehre maruz kalırlar.

Trakonya tarafından zehirlenen insanlar ilk günden itibaren ağrı ve acılarla uğraşırlar. Ağrılar ve acılar çok şiddetli boyutlara ulaşabilirler. Genel olarak çok uzun sürmezler ama 3-4 ay sürebildiği raporlanmıştır.

Trakonya balığının zehri nasıl tedavi edilir?

Trakonya balığının zehirli dikenlerine maruz kaldıysanız ağrılar artış göstermeden hızlı bir şekilde müdahalede bulunmalısınız. Dikenin nereye battığını biliyorsanız o bölgeye sıcak su ve sirke uygulayabilirsiniz.

Bazı balıkçılar diken batan bölgeye tütün suyu uygularlar. Isıdan yararlanmak en iyi fikir olabilir. Suyu 40 dereceye kadar ısıtıp diken batan bölgeyi içine sokabilirsiniz. Ancak en kısa sürede doktora başvurmalısınız.

Trakonya balığı nasıl avlanır?

trakonya avı
Trakonya avı

Normal şartlarda trakonya bir av balığı değildir. Herhangi bir ticari değeri yoktur ve genellikle pek tüketilmez. Sadece bazı balıkçılar onu daha yakından görebilmek için ava çıkarlar.

Trakonya balığı yakalamak isteyen balıkçılar sahte yem kullanırlar. Caperlan Biastos, Major Caft Jigpara Slow ve Duo Drag Metal Cast en çok tercih edilen sahte yemlerdir. Ayrıca spin olta takımlarından yararlanırlar.

Trakonya balığını yakından görmek gibi bir meraka sahipseniz çok dikkatli olmalısınız. Dikenlerine denk gelmeniz zehirlenmeniz anlamına gelir. Zehirlenme sonucu oluşan ağrılar ve acılar çok şiddetli olabilirler.

İlginizi Çekebilir:  Dikkat edilmesi gereken 8 zehirli balık

Deniz canlıları arasında yer alan en tehlikeli balık türlerinden biridir. Ayrıca, neslinin devamından endişe duyulan bir balık türü değildir. Koruma altındaki balık türleri arasında yer almasa bile av balığı olarak görülmez.

İlginizi Çekebilir: İskorpit Balığı Nedir? Nasıl Avlanılır?

Lütfen Paylaşın!

4 thoughts on “Trakonya Balığı Nedir? Trakonya Balığının Özellikleri

  1. Trakonya çorbası yapılan beyaz etli lezzetli bir balıktır Marmara denizindede bolca vardır biz zehiri için örümcek otu kaynatir sandalimizda daima bulunduruz carpilirsak bu suyu içeriz

  2. Teknede iseniz veya kısıtlı imkanı olan bir yerde iseniz trakonya çarpan yere işemek sonuç verir tecrübeyle sabit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.