Tekir balığı nedir? Tekir nasıl avlanır?

Tekir balığı, “Mullidae” familyasına ait olan “Mullus” cinsi bir balıktır. Bilimsel adı “Mullus surmuletus” şeklindedir. Rengi kırmızı tonlarındadır ama daha çok pembemsidir. Vücudunun yuvarlak ve çizgili olduğu ilk bakışta fark edilir.

Tekir daha çok Akdeniz’de, Karadeniz’de ve Kuzey Atlantik Okyanusu’nda yaşar. 5 metre gibi sığ olan yerlerde yaşamayı sever ama yaşam alanı 400 metreye kadar uzanabilir. Aynı cinsten olan balıklar gibi ticari değeri yüksektir.

Tekir nedir ve nerede yaşar?

Tekir tropikal bölge balığıdır ve sığ sularda yaşamayı tercih eder. 400 metreden ileriye gitmeyi pek istemez. Kuzeyde Norveç’in batı kıyıları en yoğun olduğu bölgedir. Afrika’da ise Senegal yakınlarında yaşar.

Türkiye’ye yakınlığı düşünüldüğünde Akdeniz ve Karadeniz’de bulunabilir. Maksimum 40 santim uzunluğundadır. Ortalama uzunluğu ise 25 santim civarındadır. Yaşam süresi değişkendir ama 11 yıl yaşayabildiği kabul edilir.

Tekirin baş kısmı biraz diktir. Bıyıkları oldukça uzundur ve bıyıkların boyutu göğüs yüzgecini geçebilir. Yetişkinken engebeli zeminleri tercih eder. Bazı türler ise kumlu ve yumuşak diplerde hareket etmeyi daha çok severler.

Bu balık karidesler ve yumuşakçalar gibi organizmalarla beslenir. İnsanlara zarar vermez. Yumurtlama dönemi Mayıs ayından başlar ve Temmuz ayına kadar devam eder. Ticari olarak değeri yüksek bir balıktır.

Tekir balığının özellikleri nelerdir?

tekir balığı
Tekir balığı

Tekir aynı familyada yer alan tropikal balıklarla akrabadır. Bu sebeple ılık suda yaşamayı sever. Kumlu deniz topraklarının bulunduğu alanlar beslenmesi için idealdir. Solucanları ve kabukluları yemeyi tercih eder.

Tekir, 2 yaşına girdiğinde 15-17 santime ulaşmayı başarır. Söz konusu yaş onun olgunlaşma yaşıdır. Maksimum uzunluğu 45 santim kadar olabilir. Henüz genç olan tekir derinlere gitmez ve kıyıya yakın kalır.

Tekir balığı özellikleri
Tekir balığı özellikleri

Tekir balığının çenesinin altında uzun bıyıklar yer alır. İki ayrı sırt yüzgeci bulunur ve dikenli kuyrukları vardır. İlk sırt yüzgecinde yakından fark edilebilen koyu iz bulunur. Gövdesindeki şeritler genelde kahverengidir.

İlginizi Çekebilir:  Sinarit Balığı Yakalama Yöntemleri

Bu balık yaşadığı sularda sıcaklık düşmeye başladığında göç etmeyi tercih edebilir. Daha sıcak sular onun yaşamı için daha verimlidir. Beslenme alışkanlıkları yaşam ortamına göre zamanla değişkenlik gösterebilir

Tekir balığı nelerle beslenir?

Tekir balığı aynı familyada yer alan diğer balıklara oldukça benzer bir beslenme alışkanlığına sahiptir. Avlanma sırasında en çok bıyıkları işe yarar. Çünkü uzun bıyıkları ona duyusal anlamda avantaj sağlarlar.Genelde bulduğu solucanlar ve kabuklularla beslenir. Denizin dibinde bir av keşfettiğinde burnunu kuma doğru sokarak avını ve kumu aynı şekilde teneffüs eder. Bununla birlikte avlarını yakalamak için işbirliği yapabilir.

Tekir balığı hayatını denizin dibinde sürdüren organizmalarla beslenmeyi tercih eder. İstiridye, solucan ve karides benzeri her şeyi tüketebilir. Bu organizmalar besinlerini tortulardaki parçacıklardan alırlar.

Tekir balığını neler tehdit eder?

Tekir kum ve çakıl diplerinde yaşarken avını bıyıklarıyla arar. Herhangi bir tehdit tarafından avlanmadığı sürece 10 yıl kadar yaşamayı başarır. İnsanlar tarafından avlanan bir gıda balığı olduğu unutulmamalıdır.

Tekir için insanlar en büyük tehdittir. Çünkü insanlar her yıl tonlarca tekir balığı avlarlar. Doğal yaşam alanlarını tespit edebilmek çok kolaydır. Tepki verdiği yemler bellidir. İnsanlar onu avlarken çok fazla zorlanmazlar.

Denizde ise köpekbalığı tarafından tüketilebilen bir canlıdır. Onun dışında levrek tarafından ciddi bir şekilde tehdit edilir. Maymunbalığı ve yılanbalığı diğer düşmanlarıdır. Söz konusu balıklara karşı kendini savunamaz.

Tekir balığı yenir mi?

Tekir balığı son derece lezzetli bir balıktır ve insan vücudu için faydalıdır. Balık taze olduğu ve uygun koşullarda saklandığı sürece zararlı değildir. İçeriğinde değerli katkılar sağlayan çeşitli vitaminler ve mineraller yer alır.

Tekir balığı tüketen bir kişi A, B, E, B1 ve B12 vitaminleri almış olur. Potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve sodyum açısından vücudunu destekler. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyen her insan için faydalı bir balıktır.

Yüksek düzeyde besin içeriğine sahip olduğundan özellikle çocuklar için faydalıdır. Belirli hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilir. Yaşlıların ve yetişkinlerin sahip olduğu bazı hastalıkların etkilerini olabildiğince hafifletir.

Tekir balığı nasıl avlanır?

Tekir kıyıya yakın yaşamayı sever. Yağlı balıklar arasında yer alır ve damak tadına ekstra lezzet katar. Bu balığı tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken nokta onun tazeliğidir. Çünkü çabucak bozulabilen bir balıktır.

İlginizi Çekebilir:  Levrek Avında İzlenecek Metotlar, Kullanılacak Yemler

Tekir balığını hem tatlı suda hem tuzlu suda bulabilirsiniz. Bunun sebebi türlerin doğdukları alandan uzaklaşmak istememeleridir. Sürü halinde hareket eder. Zıplayan bir balık olduğundan onu kolayca fark edersiniz.

Bu balık çok korkaktır. En ufak seste irkilir ve kaçmaya başlar. Ayrıca belirli bir yerde kalması gerekiyorsa 15-20 dakika sonra aynı noktaya geri gelmeyi tercih eder. Etrafta tehditler varsa bu davranışı gerçekleştirmez.

Oltayla tekir nasıl tutulur?

Tekir avına çıkarken biraz ekstra çaba göstermeniz gerekir. Oltayla tekir avlamak için doğru yöntemleri kullanmanız önemlidir. Özellikle boyutu büyük olanları yakalamak için biraz ilgi, titizlik ve özveri şarttır.

Oltanızı fırlatmadan önce ava çıktığınız bölgeyi incelemeniz gerekir. Büyük olan tekir gizlenmeyi çok iyi başarır. Saklandığı yerden çıkmasını sağlamak için en uygun yemleri kullanmalı ve etrafta dolaşmasını sağlamalısınız.

Ürkek bir balık olduğu asla aklınızdan çıkmamalıdır. En ufak bir ses irkilmesi için yeterlidir. Hızlıca kaçıp gittiğinde elleriniz boş kalabilir. Bu balık değerli bir şey olduğuna inanmadığı sürece geri dönmeyi pek tercih etmez.

Tekir yakalama teknikleri

Kefal balığı yakalamayı biliyorsanız çok daha kolay bir şekilde tekir yakalayabilirsiniz. Oltanızı doğru kullanabilmeli ve en iyi tekniklerden yararlanmalısınız. Gerekli teçhizatlar ve yemler yanınızda olmalıdır.

  • Tekir yakalamak için doğru yemlere ihtiyacınız vardır. Uskumru parçaları idealdir ama sahte yem kullanabilirsiniz.
  • Balığın tam olarak ne zaman ava çıkacağını bilmelisiniz. Kış aylarına henüz girmeden kendini gösteren ılık dönemler idealdir.
  • Tekir beslenmek için su yüzeyine çıkabilir ve buna haliçler dahildir. İskeleler, koylar ve sığ sular onu bulabileceğiniz yerlerdir.
  • Ne olursa olsun teçhizat seçiminiz ağır olmamalıdır. Hafif bir teçhizat daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.

Tekir yakalamak için şafak vaktine dikkat etmelisiniz. Gelgitin yükseldiği günün her saati tekir avı için idealdir. Çünkü bu saatlerde çok daha hareketli bir balıktır. Av şansınızı yükseltecek en önemli ipucu bu olabilir.

Tekir balığı nasıl pişirilir?

Tekir balığı aynı familyadaki diğer balıklar gibi lezzetiyle öne çıkar. Baharat ve hafif sebzelerle karıştırıldığında iyi sonuçlar elde edilebilir. En uygun pişirme yöntemine damak tadınıza uygun olarak karar vermelisiniz.

Tekir nasıl temizlenir?


Tekir balığı pullu bir balıktır. Pişirilmeden önce tüm pullarının ayıklanması gerekir. Pul temizleme işlemini bir bıçak yardımıyla yapabilirsiniz. Bıçağı hafif dik tutarak balığın vücudunda gezdirip pulları ayıklayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  İzmarit balığı nedir? İzmarit nasıl avlanır?

Balığın iç organlarını temizlerken siyah lekelere dikkat etmelisiniz. Siyah lekeler tamamen ortadan kaldırılmalıdır. İç organları temizlemek diğer balıklarda olduğu gibi basittir. Sadece etine zarar vermemeniz gerekir.

Tekir balığı genelde baş kısmı kesilmeden pişirilir. Temizlerken baş kısmını kesmeseniz bile kulaklarını kestiğinizden emin olmalısınız. Kulakları kesmezseniz lezzet kaybıyla karşılaşırsınız. Ne kadar pişirirseniz pişirin balık acı olur.

Tekir balığı tavada nasıl kızartılır?

  • İlk olarak pişirmek istediğiniz kadar tekir balığını güzelce temizleyin ve bir süre soğuk suyun altında tutun.
  • Tavada pişirme yapabilmek için sıvı yağ, mısır unu, tuz ve limon malzemelerini hazır edin.
  • Balıkları unlamaya başlamadan önce kızartma tavanızı kısık ateşte ısıtmayı ihmal etmeyin.
  • Tavanız ısınırken balıkları güzelce mısır ununa bulayın ve işlem bitince tavaya bol yağ dökün.
  • Balığı bol yağda kızartırken dikkatli olmanız gerekir çünkü fazla kızarması kuru olması anlamına gelir.
  • Balıkların yeteri kadar piştiğine inandıktan sonra üzerlerine limon sıkarak ve tuz serpiştirerek servis edin.

Tekir balığı fırında nasıl pişirilir?

  • Pişirmek istediğiniz kadar tekir balığını güzelce temizleyin, soğuk suda tutun ve daha sonra kağıt havlu üzerinde bekletin.
  • Pişirmede kullanacağınız zeytinyağı, mısır unu, domates, limon, taze soğan ve tuz gibi malzemeleri hazır edin.
  • Yeterli boyutlarda temiz bir kaba tuz ve mısır unu dökerek güzelce karıştırın.
  • Daha sonra karışımı kilitli buzdolabı poşetine dökün ve ardından içine balıkları koyun.
  • Buzdolabı poşetini güzelce sallayın ve içindeki tüm balıkların una bulanmasını sağlayın.
  • Fırın tepsisini sıvı yağ kullanarak güzelce yağlayın ve balıkları belirli aralıklar bırakarak içine dizmeye başlayın.
  • Balıkların aralarında oluşan boşlukları doldurmak için domatesleri ve limonları dilimleyin.
  • Fırını önceden ısıtılmış hale getirebilmek için 200 dereceye ayarlayın ve ısıtmaya başlayın.
  • Fırın ısındıktan sonra onu tekrar 200 dereceye ayarlayın ve balıklarla dolu tepsiyi fırına koyup yaklaşık 30 dakika pişirin.

Tekir balığı ızgarada nasıl pişirilir?

  • Pişirmek istediğiniz miktarda tekir balığını güzelce temizleyin ve soğuk suyla durulayın.
  • Bir süzgeç kullanarak veya onları kağıt havlu üzerinde bekleterek balıkların süzülmesini sağlayın.
  • Izgara telini hafifçe yağlayın ve balıkların daha iyi pişmesi için bir süre ısıtarak kızmasını bekleyin.
  • Izgara kızdıktan sonra balıkları dizmeye başlayın ve önlü arkalı olacak şekilde 2-3 dakika (toplam 4-6 dakika) pişirin.

Tekir balığı lezzetli bir balıktır ama pişirme yöntemine dikkat edilmelidir. Temizlenirken mutlaka kulakları kesilmelidir. Bu yapılmazsa balığın tadı acı olur. Ayrıca tekir balığının çabucak bozulabileceğini unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Lambuka Balığı Nedir? Nasıl Avlanılır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.