Lambuka balığı nedir? Lambuka nasıl avlanır?

Lambuka balığı, “Coryphaenidae” familyasına ait olan “Coryphaena” cinsi bir balıktır. Bazen “mahi-mahi” adıyla adlandırılır. Dünya çapında kıyıdan uzak açık denizlerde yaşar. Genel olarak ılıman ve tropikal suları sever.

Lambuka daha çok Meksika Körfezi, Kosta Rika ve Hawaii civarlarında yaşar. “Mahi-mahi” ismi Hawaii dilinden gelir ve “aşırı güçlü” anlamına sahiptir. Balığın gövdesi sıkıştırılmış gibi gözükür ve tek bir sırt yüzgeci bulunur.

Lambuka nedir ve nerede yaşar?

Lambuka balığı
Lambuka balığı

Lambuka bazen bir yunus balığı olarak adlandırılır. Buna rağmen deniz memelisi yunuslarla hiçbir ilgisi yoktur. Renkli bir balıktır ve gövdesi uzundur. Yüzünü incelediğinizde küt bir görünümle karşılaşırsınız.

Kuyruğuna doğru gittiğinizde çatallı bir kuyruk yüzgeci sizi karşılar. Sırt yüzgeci gövdesi boyunca uzanır ve sadece tek bir sırt yüzgeci bulunur. Balığın rengi altın yeşilidir ama alt kısma doğru sarı beyaza dönüşür.

Lambuka balığının ortalama boyutu 150 santim civarındadır. Balık tehditlerden uzak durarak yabani ortamda hayatta kalmayı başardıysa 180 santime kadar uzayabilir. Minimum uzunluğu ise 90 santimdir.

Lambuka ticari açıdan çok değerlidir. Bazı balıkçılar tarafından oyun balığı olarak kullanılabilir. Balıkçılar, balığın konsantre olabilmesini sağlamak için bambu kamış demetleri veya tahta parçaları kullanarak onu kandırırlar.

Lambuka balığı yenir mi?

Lambuka yenilebilir bir balıktır ama tamamen güvenli değildir. Bazı raporlara göre balık çeşitli zehirlenmelere yol açar. Zehirlenmelerin sebebi otçul olabilen bu balığın etinde bazı toksinlerin birikmesinden kaynaklanır.

Lambuka balığının tüketilmesi sebebiyle zehirlenen insanlar birkaç gün boyunca mide rahatsızlıkları yaşarlar. Sık sık tuvalete çıkmak zorunda kalırlar. Aynı zamanda kollarında ve bacaklarında uyuşma hissederler.

Lambuka balığının eti sebebiyle zehirlenen kişilerin durumu ciddi boyutlara ulaşabilir. İnsanlar sıcakla soğuğu ayırt etmede epey bir zorlanmaya başlarlar. Zehirlenmenin etkisiyle ortaya çıkan etkiler haftalarca sürebilirler.

İlginizi Çekebilir:  İskorpit balığı nedir? İskorpit nasıl avlanır?

Lambuka balığının özellikleri nelerdir?

Lambuka balığı özellikleri
Lambuka balığı özellikleri

Lambuka balığı, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’nda yaşamayı tercih eder. Meksika Körfezi’nde çok sık rastlanabilen bir balıktır. Türkiye’ye yakınlığı ise Akdeniz’de bulunabilmesinden kaynaklanır.

Lambuka pelajik bir balık olarak kabul edilir. Denizde yüzen nesnelerin altında takılmayı sevdiğinden büyük gemileri takip eder. 0-85 metre aralığı en çok tercih ettiği deniz derinliğidir. Gençken ufak sürüler halinde dolaşır.

Lambuka nadiren 180 santime kadar uzayabilir ama genel olarak 150 santim civarında kalır. Balığın ağırlığı genelde 14 kilogramdır. Kendini büyütmeyi başarmış olanlar ise 30 kilogramın üzerine çıkabilirler.

Lambuka balığı ortalama 4 yıl yaşar. 80 santim boyutuna ulaştığında cinsel olgunluk dönemine girdiği kabul edilir. Cinsel olgunluk dönemine geçiş yaklaşık 4-5 ay sürer. Doğal koşullarda yetişmemişse bu süre 3 aydır.

Lambuka balığı nelerle beslenir?

Lambuka balığının beslenme alışkanlığı oldukça çeşitlidir. Nelerle besleneceği büyüklüklerine ve mevsime göre değişiklik gösterir. Uçan balık ve yaban mersini balığı gibi küçük okyanus balıklarıyla beslenmeyi sever.

Beslenme alışkanlığı bunlarla sınırlı değildir. Uskumru ve ton balığı gibi büyük pelajik balıkların yavrularını hedef alabilir. Uygun gördüğü zaman yengeçler gibi omurgasızlarla beslenme yoluna gidebilir.

Lambuka çok hızlı hareket eden çevik bir avcı olarak kabul edilir. Küçük balıkları ve omurgasızları rahatlıkla avlar. Özellikle gündüz vakti avlanır. Yetişkinlik döneminde çoğunlukla kemikli balıklarla beslenmeyi tercih eder.

Lambuka balığını neler tehdit eder?

Lambuka balığı yaşadığı bölgeye göre çeşitli tehditlerle karşılaşır. Atlantik Okyanusu’nda yaşıyorsa uzunkanat orkinos, sarıkanat orkinos ve mavi marlin en büyük düşmanıdır. Bu balıklara karşı savunmasızdır.

Pasifik Okyanusu’nda yaşıyorsa mavi marlin, siyah marlin ve yelken balığı ile uğraşmak zorunda kalır. Aynı zamanda yaşadığı yerden bağımsız olarak kılıç balığı, köpekbalığı ve deniz kuşları tarafından avlanabilir.

Lambuka nüfusu dünya genelinde oldukça ideal durumdadır. Nüfus, tropikal okyanuslar boyunca yaygın bir şekilde dağılır. İnsanlar tarafından aşırı bir şekilde avlanan bir balık olmadığından geleceği tehlikede değildir.

Lambuka balığı nasıl avlanır?

lambuka balığı avı
lambuka balığı avı

Lambuka balığı avlamak için en iyi zaman nerede ava çıktığınıza göre değişiklik gösterir. Onların yumurtlama dönemini takip ettiğinizde daha başarılı sonuçlar elde edersiniz. Av için Şubat ve Haziran ayları idealdir.

İlginizi Çekebilir:  Çipura balığı nedir? Çipura avı nasıl yapılır?

Lambuka yılda bir kez yumurtlayan bir balık değildir. Doğal olarak yumurtlama dönemleri konusunda dikkatli olmalısınız. Balığın göç yönünü takip ettiğinizde en iyi av dönemlerinden birini daha keşfedersiniz.

Diğer taraftan, lambuka yakalamak için kıyaya yakın kalma şansınız yoktur. Açık denizlere açılmanız şart olacağından yanınızda deneyimli bir kaptanın olması gerekir. Ondan alacağınız bilgiler epey işinize yarayabilir.

Oltayla lambuka nasıl tutulur?

Lambuka balığı çok güçlüdür. Yakaladıktan sonra onu tekneye çıkartma konusunda ciddi problem yaşayabilirsiniz. Oltanızın aksiyona eğilimli bir olta olması gerekir. 30-50 LB destekleyen bir örgülü ip kullanmalısınız.

Oltanız iyi değilse lambuka yakalamakta zorlanırsınız. İşinizi kolaylaştıracak durum ise bu balığın obur olmasıdır. Doğru yemler doğrultusunda onun dikkatini çekmek pek zorlayıcı değildir. Örneğin kalamar ideal bir seçimdir.

Hafif bir lambuka yakalamak için 8-15 LB desteği olan bir kıyı oltası ve 4000’lik bir makara yeterlidir. Daha büyük (daha ağır) bir lambuka için 15-30 LB destekli bir olta ve 8000’lik bir makara kullanmalısınız.

Lambuka yakalama teknikleri

Lambuka balığı iştahlı olduğundan işinizi kolaylaştırır ama çok güçlü olduğunu unutmamanız gerekir. Hızlı hareket etmeyi seçebilir ve gücüyle sizi suya düşürmek için çaba gösterebilir. Her şeye hazırlıklı olmalısınız.

  • Lambuka gündüz avlanmayı sever. Onu yakalamak için en ideal dönem ava çıktığı zamanlardır.
  • Lambuka yakalamak isteyen tek canlı siz olamazsınız. Kuşların biriktiği alanları kontrol etmelisiniz.
  • Aşırı agresiftir ve güçlüdür. Savaşmaya hazır olmazsanız elinizden kolayca kaçıp gidebilir.
  • Her zaman balık sürülerini hedeflemelisiniz. Oltanızı sürülerden uzağa atmamalısınız.

Lambuka yakalamak için biraz deneyim ve biraz şans yeterlidir. Her koşulda doğru yemleri kullanmak gerekir. Bu balığın davranışlarını ve beslenme alışkanlığını gözlemleyerek başarı şansınızı yükseltebilirsiniz.

Lambuka balığı nasıl pişirilir?

Lambuka sert ve yağsız bir balıktır. Izgarası oldukça iyidir. Lezzeti ön plana çıkarabilmek istiyorsanız tavada kızartmayı tercih etmelisiniz. Ayrıca doğru soslar ve yeşilliklerle lambuka içeren menünüzü desteklemelisiniz.

Lambuka nasıl temizlenir?

Lambuka balığının temizlenmesi çok zor değildir. Sadece etinin sahip olduğu lezzeti kaybetmemesi için püf noktalara dikkat etmelisiniz. Balığı temizlemek için öncelikle arka kısımdan başlayarak karnında bir yarık açmalısınız.

İlginizi Çekebilir:  Trakonya Balığı Nedir? Trakonya Balığının Özellikleri

Açılan yarık sayesinde iç organlarını çıkarabilirsiniz. İç organları çıkardıktan sonra balığı suyun altında güzelce temizlemelisiniz. Sonrasında ise derisiyle etini birbirinden ayırmalısınız. Bu kısım en zahmetli aşamadır.

Lambukanın derisi çok serttir. Bu balık derisi temizlenmeden tüketilebilen bir balık değildir. Deriyi kesebilmek için keskin bir bıçak gerekir. Derisini etinden ayırdıktan sonra onu pişirmeye hazır hale getirmiş olursunuz.

Lambuka balığı tavada nasıl kızartılır?

  • İlk olarak balığınızı pişirmeye hazır hale getirmek için etiyle derisini birbirinden ayırın.
  • Lambuka balığını fileto şeklinde tüketmeniz gerekeceğinden isterseniz onu parçalara ayırın.
  • Uygun bir kap bularak karabiber, sarımsak, tuz ve zeytinyağı gibi malzemeleri bir kapta karıştırın.
  • Malzemeleri karıştırdıktan sonra balığınızı sosun içerisine ekleyin ve 2 saat dinlendirerek onu marine edin.
  • Balığın marine işlemi tamamlandıktan sonra tavanızı orta sıcaklıkta güzelce ısıtın.
  • Tavanız ısındıktan balığınızı tavaya yerleştirin ve önlü arkalı olacak şekilde pişirin.

Lambuka balığı ızgarada nasıl pişirilir?

  • Lambuka balığını güzelce temizleyin, fileto haline getirin ve soğuk suyun altında yıkayın.
  • Pul biber, karabiber, sarımsak ve tuz gibi tüm baharatları hazır hale getirin.
  • Tüm baharatları ufak ama kullanışlı bir kaba koyun ve onları karıştırın.
  • Daha sonra bir yumurta fırçası kullanarak zeytinyağını güzelce balığa sürün.
  • Balığı baharatlarla güzelce terbiye edin ve ızgaranızı 200 derecelik bir ateşte ısıtın.
  • Balığı ızgaraya koyun ve her iki tarafını yaklaşık 5 dakika (toplam 10 dakika) pişirin.

Lambuka balığı fırında nasıl pişirilir?

  • Lambuka balığını güzelce temizledikten sonra onu fileto haline getirip yıkayın.
  • Balığınızı daha lezzetli hale getirmek için karabiber, tuz, pul biber ve zencefil gibi baharatları bir araya getirin.
  • Tüm sosları bir kaba dökün ve zeytinyağı dahil ederek karıştırıp gerekli sosu hazırlayın.
  • Arzu ettiğiniz sos hazır hale geldikten sonra balığı bu sos ile güzelce yağlayın.
  • Fırını önceden ısıtılmış hale getirmek için bir süre 200 derece sıcaklıkta çalışmasını sağlayın.
  • Bir borcama pişirme kağıdı yerleştirin ve sonrasında balıkları tepsiye dizmeye başlayın.
  • Balıkların üzerine halka şeklinde doğradığınız soğanları ekleyin ve isteğe bağlı olarak üzerine limon suyu ekleyin.
  • Fırını tekrar 200 dereceye ayarlayın ve balığı 200 derecede yaklaşık 25 dakika boyunca pişirin.

Lambuka balığı oldukça lezzetli bir balıktır. Sadece pişirmeden önce kalın ve sert olan derisinden kurtulmanız gerekir. Balığınızı daha lezzetli hale getirebilmek için menüyü iyi bir salatayla desteklemeyi unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Morina Balığı Nedir? Nasıl Avlanılır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.