Kolyoz balığı nedir? Kolyoz nasıl avlanır?

Kolyoz balığı “Scombridae” familyasına ait “Scomber” cinsi bir balıktır. Hem ton balığı hem uskumru ailesine mensuptur. Bilimsel adı “Scomber japonicus” şeklindedir. Hint-Pasifik olarak adlandırılan bölgede yaşar.

Kolyozun beslenme alışkanlığı neredeyse diğer pek çok uskumru balığıyla aynıdır. Genel olarak kabuklularla beslenir. Avlanma konusunda çabuk kandırılan bir balıktır. Açgözlüdür ve tüm yemlere karşı hızlı hareket eder.

Kolyoz nedir ve nerede yaşar?

kolyoz balığı
Kolyoz balığı

Kolyozun dünya üzerindeki dağılımı Hint-Pasifik bölgesinde çok daha yoğundur. Pasifik Okyanusu’nun çeşitli bölgelerinde yaşar. Doğu Pasifik, Alaska, Kaliforniya Körfezi ve Meksika bulunabildiği diğer bölgelerdir.

Ülke bazında bakılacak olursa aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 60’dan fazla ülkeye yakınlığı söz konusudur. Balıkçılık açısından ise Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz ön plandadır.

Kolyoz balığının koyu yeşil veya maviye yakın bir sırtı vardır. Son derece ince görünümlüdür. Dikkatli bakıldığında vücudundaki çizgilerin dalgalar oluşturulduğu fark edilebilir. Atlantik uskumrusuyla epey bir benzerdir.

Kolyozun iki tane sırt yüzgeci vardır. Sırt yüzgecinde 9-10 diken yer alır. Yüzgeçleri dengeli bir şekilde ilerlemelerini sağlarlar. Aynı familyadaki veya cinsteki diğer uskumru türlerine göre biraz daha küçüktür.

Kolyoz balığının özellikleri nelerdir?

Kolyoz astropikal bir balıktır. 0-300 metre derinliğe kadar olan alanlarda yaşayabilir. Ancak genel olarak 50-200 metre aralığını tercih eder. Doğal yaşamında maksimum 18 yıl boyunca hayatta kalmayı başarabilir.

Kolyozun ortalama ömrü ise 4-6 yıl aralığında değişkenlik gösterir. Maksimum uzunluğu 64 santimdir. Genelde ise 30 santim uzunluğundadır. Düzgün beslendiği sürece ağırlığı 2,9 kilograma kadar çıkabilir.

Kıyıya yakın yaşamayı seven bir balıktır. Diğer balıklarla sürüler oluşturabilir ama sürülere katılabilmesi için 3 santime ulaşması gerekir. Çoğunlukla kendisine benzeyen diğer uskumrulular ve sardalyalarla sürüler oluşturur.

Olgunlaşma yaşı 2-4 yıl aralığında değişkendir. Dişi kolyoz ömrü boyunca yaklaşık 100.000 ile 400.000 arasında yumurta bırakır. Yumurta bırakabilmek için 15-20 derece sıcaklıktaki sulara doğru hareket eder.

İlginizi Çekebilir:  Uskumru balığı nedir? Uskumru Yaşam Alanı, Özellikleri ve Avlanması

Kolyoz balığı nelerle beslenir?

Kolyoz balığı beslenme kaynağı bulmakta pek zorlanmaz. Beslenme alışkanlığı ise bölgesel olarak değişkenlik gösterir. Peru civarında bitkilerle dahi beslenmeyi tercih eder ama esasen zooplankton tüketir.

Türkiye civarında yaşayan kolyoz ise nekton ile beslenmeyi tercih eder. Beslenme alışkanlığı Japonya civarında yaşayan kolyoz ile hemen hemen aynıdır. Mevsimsel göçler yaptığı için beslenme alışkanlığı değişebilir.

Mevsimler değişmeye başladığında bulunduğu bölgeyi bırakarak daha farklı bölgelere gider. Kopepod ve küçük balıklarla beslenmeyi tercih eder. Bunlardan herhangi birini bulamazsa omurgasızlara yönelebilir.

Kalyoz balığını neler tehdit eder?

Kolyoz balığı kendinden büyük balıklar tarafından tehdit edilebilir. Yüzgeçlerinde bulunan dikenlerle kendini koruyabilir. Ayrıca büyük balıklardan korunmak için sürüler oluşturarak hareket eder.

Tamamen göçebe bir balık sayıldığından yaşaması için en büyük tehdit insandır. Açgözlü bir balıktır ve her türlü yeme tepki verebilir. Buna rağmen insanlar tarafından aşırı tüketilen balıklardan biri değildir.

Kolyozun nüfus yoğunluğu stabil durumdadır. Aşırı avlanma gibi bir tehdit yoktur. IUCN Red List tarafından neslinin tükenme olasılığı düşük görülür. Popülasyon yoğunluğu için elde edilen son veriler en son 2007 yılına aittir.

Kolyoz balığı yenir mi?

Kolyoz balığı yüksek düzeyde protein ve yağ içeriğiyle ön plana çıkar. Kalp hastalığını ve felç riskini azaltan yağ asitlerine sahiptir. İnsanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Gıda olarak tüketildiğinde pek çok farklı fayda sağlar.

Kolyoz B12 vitamini için ideal kaynaklardan biridir. Bir porsiyonu yetişkinler için önerilen günlük B12 vitamini miktarını karşılamaya yeter. Ayrıca demir, magnezyum, fosfor ve selenyum açısından zengin bir balıktır.

Yağlı balıklar arasında kabul edildiğinden besleyicidir. Genel olarak iyi bir D vitamini kaynağı olarak bilinir. Gün içerisinde güneş ışığına maruz kalındığında alınan D vitaminin benzeri bir porsiyon kolyozdan alınabilir.

Kolyoz balığı nasıl avlanır?

Kolyoz balığı avlanması zor bir balık değildir. Büyük sürüler halinde göç eder. Onu nerede bulacağınızı iyi bildiğiniz sürece avlanma konusunda problem yaşamazsınız. Ayrıca ekipmanlarınızın hafif olması gerekir.

Buna rağmen oltanızı çok hafif tutmamanız gerekir. Kolyoz savaşan bir balık olduğundan size bazen zorluk çıkarabilir. Küçük balıkları yemesiyle ünlüdür. Özellikle somonların yumurtalarını tamamen ortadan kaldırır.

İlginizi Çekebilir:  Denizatı Nedir? Deniz Atı Özellikleri

Hızlı bir balık olsa bile her türlü yeme doğru hamle yapar. Açgözlülüğünü bir avantaj olarak kullanabilirsiniz. Şanslıysanız sizin yeminize denk gelir. Biraz daha şanslıysanız büyük olanlarla karşılaşırsınız.

Oltayla kolyoz nasıl tutulur?

Kolyoz hızlı olmasına rağmen kolay yakalanır. Sürüler halinde yüzer ve iskelelerden kolayca yakalanabilir. Dilerseniz tekneyle ava çıkabilirsiniz. En etkinli teknikler dip balıkçılığı ve sürükleme yöntemi (jigging) şeklindedir.

Kolyoz kum yılanbalığı, deniz solucanı, kalamar ve kabuklularla beslenmeyi tercih eder. Yemleri ayırt etmedikleri için solucanlar kullanarak dahi onu yakalamayı başarabilirsiniz. Sadece doğru tekniği kullanmanız gerekir.

Sahte yem kullanacaksanız Caperlan Biastos idealdir. Minimum 2000 ve maksimum 4000’lik olta makinesi kullanmalısınız. Olta konusunda sınırlama yoktur. Ancak tekniğinize uygun hafif bir olta seçmelisiniz.

Kolyoz yakalama teknikleri

Öncelikle avlanmak için kullanacağınız ekipmanları bir araya getirmeli ve av maceranıza başlamalısınız. Kumsallarda kolyoz yakalama şansınız olmayacaktır. Limanlar, iskeleler ve kayalıklı bölgeler av için idealdirler.

  • Kolyoz yakalamak için hafif olta takımına ihtiyacınız vardır. Ağır oltalar kullandığınızda eliniz boş dönebilirsiniz.
  • Bazı durumlarda plastik sahte yemler yerine tüyleri tercih etmek daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir.
  • Çok aydınlık saatlerde balık tutmaya çalışmamalısınız. Kolyoz gün batımı gibi dönemlerde daha hareketlidir.
  • Denizin farklı derinliklerine dikkat edebilirsiniz. Kolyoz yerinde durmayan bir balıktır ve bu yüzden tembel olmamalısınız.

Kolyoz yakalamak için sıcaklıkların değişmeye başladığı zamanlara dikkat etmelisiniz. Sıcaklık değiştikçe kolyoz göç eder. Farklı balıklarla sürüler oluşturur. Göç döneminde kolyoz yakalama şansınız epey yüksektir.

Kolyoz balığı nasıl pişirilir?

Kolyoz balığı yağlı ve lezzetli bir balıktır. Tadı kendine özgüdür ve uskumru türündeki balıklarla benzerdir. Kolyoz için doğru pişirme yöntemini seçtiğinizde akşam yemeği için mükemmel bir menü hazırlayabilirsiniz.

Kolyoz nasıl temizlenir?


Kolyoz pulsuz bir balık olduğundan temizlik için ekstra uğraşmanıza gerek yoktur. Tek dikkat edilmesi gereken nokta denizden çıkarılır çıkarılmaz pişirilmemesidir. Onu bu şekilde pişirdiğinizde ciddi bir lezzet kaybı yaşarsınız.

Kolyoz balığını temizlerken kılçıklarını ve iç organlarını çıkarmalısınız. Ayrıca balığın içini soğuk suda iyice durulamalısınız. Böylece balığın içinde yer alan kanların akıp gitmesini sağlarsınız ve pişirmeye hazır hale getirirsiniz.

Kolyozu en iyi şekilde pişirilebilmek için marine etmeniz önemlidir. Balığı tamamen temizledikten sonra marine etmeniz gerekir. Ayrıca bu balık çabuk bozulmadığından onu dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Dünyanin en tehlikeli 10 köpek balığı

Kolyoz balığı fırında nasıl pişirilir?

  • Kolyoz balığının içini güzelce temizleyin ve suyun altında tutarak kanının akmasını sağlayın.
  • Patates, soğan, limon suyu, zeytinyağı, kekik, pul biber ve tuz gibi malzemelerini hazırlayın.
  • Patatesleri halka şeklinde doğrayın ve yağladıktan sonra patatesleri fırın tepsisisin içine tepsiyi kapsayacak şekilde dizin.
  • Limon suyu, zeytinyağı, kekik, pul biber ve tuz malzemelerini bir kaba koyarak güzelce karıştırıp sosu hazır edin.
  • Hazırladığınız sosu patateslerin üzerinde güzelce gezdirin ve iyice tepsiye yayılmasını sağlayın.
  • Pişirmek istediğiniz kolyoz balıklarını patateslerin üzerine aralarda boşluklar kalacak şekilde yerleştirin.
  • Soğanları bütün olarak veya doğrayarak tepsinin boşta kalan noktalarına serpiştirin.
  • Kullanacağınız fırını 180 dereceye getirin ve önceden ısıttıktan sonra yine 180 derecede 25 dakika pişirin.

Kolyoz balığı tavada nasıl kızartılır?

  • Kolyoz balığının içini güzelce temizleyin ve kanın akmasını sağlamak için soğuk suyun altında tutun.
  • Zencefil, sarımsak, pul biber, zerdeçal, limon suyu, sirke, tuz ve sıvı yağ gibi gerekli malzemeleri hazırlayın.
  • Temizlenen balıkların boylamasına yatırın ve yan kısımlarına iki tane çapraz çizgi çizin.
  • Zeytinyağı hariç tüm malzemeleri bir kaba koyun, güzelce karıştırın ve biraz bekletin.
  • Hazırladığınız sosu balığa sürmeye başlayın ve sosun açtığınız çiziklerin içine girmesini sağlayın.
  • İşleminizi bitirdikten sonra balığı yaklaşık 10 dakika boyunca marine edin.
  • Zeytinyağını kızartma tavasına dökün ve kızana kadar ısıtmaya başlayın.
  • Tavadaki yağ kızdıktan sonra balıkları orta ateşte olmak şartıyla 4 dakika boyunca kızartın.

Kolyoz ızgarada nasıl pişirilir?

  • Kolyoz balığını güzelce temizleyin ve kanını akıtın ama hiçbir şekilde başka kesme işlemi yapmayın.
  • Fıstık ezmesi, pul biberi, kanola yağı, soya sosu, pirinç sirkesi ve zencefil gibi malzemeleri hazırlayın.
  • Malzemeleri hazır hale getirdikten sonra zencefilleri rendeleyin ve diğer tüm malzemelerle birlikte bir kaba koyun.
  • Kaptaki her şeyi güzelce karıştırın ve daha sonra yarısını farklı bir kaba aktarın.
  • Balıkları diklemesine ortadan ikiye ayırın ve onları bir tepsiye yerleştirin.
  • Daha sonra hazırladığınız sosun kalan kısmını balık etinin üzerine sürün ve 30 dakika marine edin.
  • Marine işleminin tamamlanmasına 20 dakika kala Izgarayı en yüksek ateşte ısıtmaya başlayın.
  • Izgaranın tellerini yağlayın ve balıkların etli kısmını yaklaşık 3 dakika boyunca ızgarada pişirin.
  • Son olarak balığın diğer yüzünü çevirin, kullanmadığınız sosu üzerine sürün ve yaklaşık 3 dakika pişirin.

Kolyoz lezzetli ve yağlı bir balıktır. Doğru pişirme yöntemleri ve soslarla mükemmel bir balık menüsü hazırlayabilirsiniz. Sadece lezzet kaybı yaşamamak için bu balığı denizden çıktığı gibi pişirmemelisiniz.

İlginizi Çekebilir: İzmarit Balığı Nedir? Nasıl Avlanılır?

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.