Denizatı Nedir? Deniz Atı Özellikleri

Denizatı Nedir?

Denizatı ,  Syngnathidae familyasındaki ( Gasterosteiformes takımı ) boru balıklarıyla akraba olan yaklaşık 50 deniz balığı türünden herhangi biri . Deniz atı olarak da yazılabilmektedir.

Denizatı Özellikleri ve Yaşam Alanları

Deniz atı yaşam alanı

Deniz atı, yaklaşık 52° Kuzey ila 45° Güney enlemlerindeki sığ kıyı sularında bulunur. Yaşam alanları arasında mercan resifleri , mangrovlar , deniz otu yatakları ve haliçler bulunur . (Türkiye’de deniz atı nerde bulunur?)

Onlar benzersiz yapan; görünüş olarak, at benzeri kafaları, kavrayan kuyrukları, bağımsız hareket eden gözleri ve kuluçka keseleri olmasıdır. Uzun, tübüler burunları ve küçük, dişsiz ağızları vardır.

Vücutları ardışık kemik plaka halkalarıyla kaplıdır. Denizatı içeren cinsin adı, Yunanca “at” anlamına gelen hippos ve “deniz canavarı” anlamına gelen kampos kelimelerinden alınmıştır .

Denizatı, uzunlukları yaklaşık 2 ila 35 cm arasında değişen boyutlara göre değişir. En küçük türlerin bazılarının yetişkinleri – örneğin Endonezya’dan Vanuatu’ya kadar tropikal batı Pasifik’te bulunan Denise’in cüce deniz atı ( Hippocampus denise ) veBengal Körfezi’nden Mercan Denizi’ne kadar tropikal Hint ve Pasifik Okyanuslarında bulunan Satomi’nin cüce denizatı ( H. satomiae ) 2 cm’den kısadır. Güney Avustralya ve Yeni Zelanda açıklarındaki sularda yaşayan koca karınlı deniz atı ( H. abdominalis ) 35 cm uzunluğa kadar büyüyebilir.

Deniz atı oldukça hareketsizdir, diğer balıklardan daha yavaş yüzer. Yüzerken dikey bir pozisyonu korurlar ve sırt yüzgeclerini kullanarak kendilerini ileri doğru iterler. Manevra yapmak için başın yan tarafında bulunan pektoral yüzgeçleri kullanırlar.

Beslenmeleri

Denizatı, kopepodlar gibi küçük avları pusuya düşürmek için gizliliği kullanır . Kopepod‘u yakalamak için, burunlarını yüksek hızda döndürmeyi ve ardından kopepod’u emmeyi içeren pivot beslemeyi kullanırlar .

Denizatları yemeklerini kolaylıkla yemek için uzun burunlarını kullanırlar. Ancak yemeklerini yavaş tüketirler ve mideleri olmayan son derece basit sindirim sistemlerine sahiptirler, bu nedenle hayatta kalabilmek için sürekli yemek yemeleri gerekir.

İlginizi Çekebilir:  Ahtapot nedir? Ahtapot nasıl avlanır?

Denizatları çok iyi yüzücü değildirler ve bu nedenle denizatını yerinde tutacak deniz yosunu , mercan veya başka herhangi bir şeye tutunmaları gerekir . Bunu , seçtikleri nesneyi kavramak için kavrayıcı kuyruklarını kullanarak yaparlar .

Deniz atı , suda yüzen veya dipte sürünen küçük kabuklularla beslenir . Mükemmel kamuflaj ile deniz atı, saldırı menzilinde yüzen, oturan ve en uygun ana kadar bekleyen avını pusuya düşürür. Mysid karidesi ve diğer küçük kabuklular favorilerdir, ancak bazı denizatlarının diğer tür omurgasızları ve hatta larva balıklarını yedikleri gözlemlenmiştir .

Deniz atı üzerinde yapılan bir çalışmada, ayırt edici kafa morfolojisinin onlara kaçan bir ava yaklaşırken minimum müdahale yaratan hidrodinamik bir avantaj sağladığı bulundu. Böylece denizatı, avladığı kopepodlara çok yaklaşabilir .

Avı uyarmadan başarılı bir şekilde yaklaştıktan sonra, denizatı yukarı doğru bir itme gücü verir ve uzun burnunu ava yaklaştırmak için elastik enerjiyi depolayan ve serbest bırakan büyük tendonların yardımıyla başını hızla döndürür. Oral emme yalnızca yakın mesafeden çalıştığından, bu adım av yakalamak için çok önemlidir.

Bu iki aşamalı av yakalama mekanizması, pivot besleme olarak adlandırılır.

Deniz atı üç farklı beslenme aşamasına sahiptir: hazırlık, genişleme ve iyileşme. Hazırlık aşamasında, denizatı dik konumdayken ava yavaşça yaklaşır ve ardından başını yavaşça karına doğru esnetir. Genişleme aşamasında, denizatı aynı anda başını kaldırarak, ağız boşluğunu genişleterek ve av öğesini emerek avını yakalar. İyileşme aşamasında denizatı çeneleri, kafası ve hyoid aparatı orijinal konumlarına geri döner.

Mevcut örtü miktarı, denizatı beslenme davranışını etkiler. Örneğin, az miktarda bitki örtüsüne sahip vahşi alanlarda denizatı oturup bekler, ancak geniş bitki örtüsüne sahip bir ortam, denizatı oturup beklemek yerine yüzerken beslenerek çevresini incelemeye sevk eder.

İlginizi Çekebilir:  Zargana balığı nedir? Zargana nasıl avlanır?

Tersine, az bitki örtüsü olan bir akvaryum ortamında, denizatı çevresini tamamen denetleyecek ve oturup beklemek için hiçbir girişimde bulunmayacaktır.

Deniz atı genellikle kuyruklarıyla bitkilere veya mercanlara tutunur . Hareketsiz alışkanlıkları mükemmel bir şekilde birleştiğinde kamuflaj yetenekleri onları pusuda bekleyen başarılı yırtıcılar haline getirir. Küçük organizmalar yakınlarda yüzdüğünde, bir deniz atı onları hızla ağzına çekerek yakalayabilir. Deniz atı ayrıca yengeçler ve diğer balıklar gibi avcılardan kaçınmak için kamuflaja güvenir .

Deniz Atı Üremesi

Denizatı üremesi çoğalması
Denizatı üremesi çoğalması

Deniz atı üreme davranışı, erkeğin döllenmiş yumurtaları taşıması bakımından dikkate değerdir .

Pek çok deniz atı türünün hamileliği yaklaşık olarak iki ile üç hafta arasında sürer. Erkek denizatında dişi tarafından bırakılan yumurtaları taşıdığı kuluçka kesesi vardır. Çiftleşen çift kuyruklarını birbirlerine sararlar ve dişi uzun bir tüp olan ovipositoru erkeğin kesesine getirir.

Yumurta tüpten yukarıya erkeğin kesesine ilerler ve burada erkek daha sonra yumurtaları döller. Embriyolar on gün ile altı hafta arasında gelişirler, bu süre türe ve su koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Erkek doğum yaparken, tüm bebek denizatları çıkana kadar boşaltır.

Erkeğin kesesi yumurtalar için tuzluluğu ayarlar, yumurtalar olgunlaşmaya başladıkça dışarıdaki oranla eşitlemek için yavaşça arttırır. Yumurtadan çıkan yavrular ebeveynlerinden bağımsızdır. Bazıları gelişme zamanlarını okyanus planktonlarıyla geçirirler. Bazen, erkek deniz atı yeni çıkmış yavruları tüketebilir.

Denizatları genellikle tek eşlidir, ancak bazı türler sürü halinde yaşamayı sevmektedirler. Tek eşli çiftlerde, erkek ve dişi birbirlerini sabahları ve bazen akşamları aralarındaki bağı kuvvetlendirmek için kur yaparak karşılarlar. Günün geri kalanını birbirlerinden ayrı olarak yiyecek aramakla geçirirler.

Denizatlarının hızlı hareket eden gözleri vardır, bu sayede avları ve avcıları vücutlarını hareket etmeden izleyebilirler. Yapraklı deniz ejderi gibi, avlarını yutmakta kullandığı uzun bir burnu vardır. Yüzgeçleri küçüktür, çünkü kalın su bitkileri arasında gitmektedir. Denizatının uzun, kavrayıcı kuyruğu vardır, bu sayede deniz yosunu gibi desteklere sarılarak akım tarafından sürüklenmesini engeller.

İlginizi Çekebilir:  Lambuka balığı nedir? Lambuka nasıl avlanır?

Ticari olarak, denizatı canlı olarak akvaryum hayvanları olarak ve ölü olarak geleneksel ilaçlarda ve meraklı olarak kullanılmak üzere alınıp satılır. Doğrudan aşırı avlanma, diğer balıkçılık alanlarında kazara avlanma (yanlış avlanma) ve kıyı habitatlarının yok edilmesi tehdidiyle karşı karşıya olan bazı türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

 

İlginizi Çekebilir: Kırmızı Aslan Balığı Nedir? 

 

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.